Québec: vaccinpass för köpa cannabis

QUÉBEC Efter ökat covid-19-tryck på sjukvården så har fransktalande provinsen Québec i Kanada börjat kräva vaccinbevis för de som vill köpa cannabis och alkohol. Och vaccinbeställningar har redan fyrdubblats – ”tack alla som bestämt sig för vaccination”, twittrar Québecs hälsominister.


Hälsovårdens chefer i provinsen, med drygt åtta miljoner invånare i östra Kanada, varnade förra veckan för att coronaläget och smittökningen ser ut att förvärras och att i mitten av januari väntas cirka 3 000 korttidsinläggningar och 400 iva-fall vara relaterade till covid-19.

I ett pressmeddelande till medborgarna meddelade provinsens hälsodepartement att fler måste vaccineras. För att öka motiveringen provar myndigheten att från 18 januari kräva vaccinpass av de som vill handla alkohol eller cannabis i statliga butiker, (Kanada legaliserade cannabis hösten 2018).
Andra ”icke-nödvändiga tjänster, inklusive personlig omvårdnad” kan komma att läggas till under kommande veckor, meddelades.

Christian Dubé.

– Vi är medvetna om att alla uppoffringar som begärs av Quebecborna inte är lätta, men de är nödvändiga, och jag tackar befolkningen för deras samarbete. Vi måste göra allt för att begränsa påverkan på vår personal och på vårt mycket ömtåliga hälsosystem, sade Christian Dubé (partiet La Prairie), provinsminister i hälso- och sociala frågor, i pressmeddelandet.

Och fortsätter:
– Vi måste därför minska antalet fall och begränsa sjukhusvistelser så mycket som möjligt. Jag räknar med att ni alla kommer att vara extremt vaksamma under de närmaste veckorna och att förbereda er för boosterdosen så snart den blir tillgänglig.

Och redan i fredags så retwittrade Dubé en artikel (i La Press) och tillade att beställningar av vaccinationer för en första dos redan hade fyrdubblats, från 1 500 till 6000 per dag, rapporterar WRTV.

”Tack till alla som bestämt sig för att vaccinera sig. Det är inte för sent att få din första dos. Skydda dig”, twittrade Christian Dubé.

Annonser