”Besättningen var alkoholpåverkad”

[UPPDAT] Två personer har anhållits* misstänkta efter fartygsolyckan utanför Skåne som krävt minst ett liv. De misstänks bland annat för grovt sjöfylleri, en av dem hade vakten vid olyckan. /En av dem har senare släppts och är inte längre anhållen.

Olyckan inträffade natten till i måndags då brittiska lastfartyget Scot Carrier körde på det mindre danska fartyget Karin Troej mellan Ystad och Bornholm. Danska fartyget kapsejsade och hamnade upp och ner och de två ombord försvann. Senare hittades en av dem avliden, medan den andra ännu saknas.

Två ur besättningen på brittiska fartyget har frihetsberövats och anhölls i tisdags. Det är en brittisk medborgare född 1991 som misstänks för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. Den andre är kroat född 1965 som misstänks för grovt sjöfylleri.

Brittiska rederiet Scotline uppger i mejl till P4 Malmöhus och Kvällsposten att besättningen efter olyckan testades för alkohol och droger och att två i besättningen överskred gränsen.

Åklagare Tomas Olvmyr som anhållit männen bekräftar för SVT Nyheter att männen testade positivt för alkohol, men vill inte uppge promillehalter.
– Den ena personen är den som hade vakten för tillfället och den andra personen har utfört arbetsuppgifter och misstänkts då ha varit berusad, säger åklagaren Tomas Olvmyr till SVT.

Förhör hölls i måndags med de två och utredningen fortsätter. Åklagaren ska senast vid lunchtid på torsdag besluta om de ska begäras häktade. Det är inte klart hur männen ställer sig till misstankarna, de hade ännu inte träffat sina försvarsadvokater.

Kollisionen mellan lastfartygen inträffade natten mot tisdagen i Östersjön. De kom från samma håll, men brittiska fartyget väjde inte undan, utan körde på danska båten.
Brittiska fartyget ligger nu för ankar i Ystad hamn.

* Åklagarmyndigheten meddelade i onsdags morse att den kroatiske medborgaren inte längre är anhållen. Misstankarna har försvagats mot honom, men kvarstår, uppger åklagaren.

 

Räddningspersonal på danska fartyget som hamnade upp och ner. Skärmdump via SVT Skåne.

Annonser