Misstänkt sjöfylleri bakom fartygsolycka

En avliden person har hittats vid det danska fartyget som natten till måndagen kolliderade med ett brittiskt lastfartyg på Östersjön mellan Skåne och Bornholm. Åklagare har inlett förundersökning om bl a grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik.

Det brittiska lastfartyget Scot Carrier (90 meter långt, byggt 2018) tros ha kört på den danska båten vid 03:30-tiden på natten mellan Ystad och Bornholm.

Googlemap. Fartygsolyckan inträffade mellan Ystad och Bornholm

Det danska fartyget, (Karin Hoej, 55 meter lång, byggd 1977), kapsejsade och vändes upp och ner. Ombord fanns två personer som hamnade i vattnet. Ett räddningspådrag med flera båtar, räddningskårer och dykare arbetade under förmiddagen. Då hittades en person död i vattnet. Det var bara fyra grader i vattnet och fem grader i luften.

– Det är en avliden person. Anhöriga är inte underrättade, vi har inte fastställt identiteten, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisregion Syd, till SVT Skåne.

Räddningsarbetet har senare avbrutits. Den andra personen på danska fartyget var sent på måndagseftermiddagen ännu försvunnen.

En brittisk medborgare född 1991 och en kroatisk medborgare född 1965 från det brittiska fartyget har frihetsberövats misstänkta i utredningen, meddelar åklagarmyndigheten.
En förundersökning gällande grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död har inletts och leds av sjöåklagare Tomas Olvmyr i Malmö.

I räddningsarbetet har flera ingått, bland andra Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet, som bärgade det danska fartyget till nära Sandhammaren för att försöka hitta de saknade i besättningen. Men även dykare och miljsösanerare och båtar och helikoptrar från Sverige och Danmark, och Sjöfartsverket och Räddningstjänst Syd.

Annonser