Många drack oftare och mer i somras

Var tredje svensk (33 procent) drack alkohol tre – fyra dagar i veckan eller oftare under sin semester. 38 procent drack mer än vanligt och var tionde (13 procent) drack så mycket att de ifrågasatt sina alkoholvanor. Det framgår av en enkät gjord av Kantor Sifo.

Systembolagets dotterbolag IQ har bett Sifo att ställa frågor om alkohol till drygt ett tusen svenskar i åldrarna 18-79 år, (487 män och 570 kvinnor). Hälften av dem uppgav att de drack oftare eller mycket oftare under semestern än i annars.

Det är vanligt att fler dricker mer alkohol på sommaren än under övriga året. Men när semestern är över kan det vara svårare att återgå till mer försiktiga vanor.

– Vi vet att sommar och semester leder till en ökad alkoholkonsumtion för många. När hösten kommer är det lätt att våra semestervanor följer med oss in i vardagen. De flesta klarar av att minska sin alkoholkonsumtion igen efter semestern men inte alla vilket kan leda till problem, både på kort och lång sikt, säger Karin Hagman, vd på IQ, i en kommentar.

Enligt enkäten så drack drygt var tionde så mycket alkohol i somras att de ifrågasatte sina vanor och lika många (13 procent) uppgav att de påverkat negativt av andras alkoholkonsumtion under ledigheten.

– Det är inte alltid som alkohol bidrar till att göra semestern härligare, något som vår undersökning också visar. Därför är det viktigt att reflektera över sina egna alkoholvanor och hur de påverkar mig själv och personer i min omgivning, säger Karin Hagman.

Könsskillnaderna var inte särskilt stora i ändrade alkoholvanor (förutom att något fler kvinnor än män upplevde obehag av andras drickande, 16 respektive 13 procent). Inte alla ändrade sitt drickande i somras, 27 procent drack lika som annars, enligt enkäten. Och 13 procent svarade att de inte alls dricker alkohol.

IQ:s Alkoholprofilen kan du testa dina alkoholvanor och få tips. Vid oro kring drickande så finns hjälp att få. Besök exempelvis Alkoholhjälpen, 1177 Vårdguiden eller Alkohollinjen (tel 020-84 44 48).

Annonser