Färre drack mer alkohol på semestern

Många dricker vanligtvis mer alkohol under sin semester än annars. I år drack fyra av tio svenskar mer då, vilket ändå är färre än förra sommaren (51 procent), enligt en Novus-enkät. Sämre ekonomi och dåligt väder kan ha spelat in.


Ändå var det fler före sommaren som trodde att de skulle dricka mer (49 procent) i sommar än de faktiskt kom att göra (40 procent). Det visar en enkät i juni och en i augusti gjord av Novus på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

– Väder är en viktig faktor för alkoholkonsumtionen, så den lite svalare sommaren kan ha bidragit till att hålla nere drickande plus att sämre ekonomi kan ha gjort att fler hållit hårdare i plånboken och prioriterat annat än alkohol, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ, i en kommentar.

Fyra av tio drack mer alkohol under semestern än vad de annars gör och 39 procent drack varannan dag eller oftare. Och en dryg tredjedel (37 procent) drack även vid några tillfällen då de inte tänkt dricka alls och 26 procent drack vid något tillfälle mer än de avsett.

Nu återvänder många till jobb och skolor och försöker återgå till vardagen igen. Men det kan var svårt att ändra alkoholvanorna och dra ner på konsumtionen. Vilket även kan försvåras i samband med stundande sensommarfester, kräft- och surströmmingskivor, after-work och insparkar.

Sara Wallhed Finn. Foto: Magnus Fond

Nära var fjärde (23 procent) tillfrågad överväger att ta en alkoholpaus efter semestern. Och bland de som druckit mer än de tänk så är det nära varannan (48 procent) som planerar låta korken sitta kvar ett tag.

Det är något som psykologen och alkoholforskaren Sara Wallhed Finn tycker är förnuftigt:
– Vi vet att exempelvis en vit månad ger positiva hälsoeffekter, och kan ge möjlighet att reflektera över sina alkoholvanor mer långsiktigt, säger hon.

Tre tips för att bryta sommarens alkoholvanor är:
1) Fundera över varför du vill skära ner. Vilka är fördelarna med en minskad konsumtion? Vilka är dina drivkrafter?

2) Sätt upp ett mål för hur du vill dricka, till exempel antal glas per vecka och i vilka sammanhang.

3) Skriv ner dag för dag hur du dricker, så får du en bild av i vilka situationer du dricker och hur mycket det blir. Utvärdera efter ett par veckor.

Känns det svårt att själv lyckas minska alkoholkonsumtionen, så finns hjälp att få – exempelvis på sociala nätet och via telefon.
Såsom Alkoholprofilen (där man enkelt kan testa sin alkoholvanor och få tips och råd). Andra ställen som ge råd och stöd är 1177 Vårdguiden, Alkoholsnacket.se (den senare om du är orolig för någon annans drickande).

• Fotnot: Den senare IQ-undersökningen om sommarens alkoholvanor gjordes 10 – 16 augusti då 1006 personer mellan 18 och 84 år tillfrågades i webbintervjuer av Novus via en slumpmässig Sverigepanel, deltagarfrekvensen var 53 procent.

 

Annonser