Långt fängelsestraff i stor narkotikahärva

En 49-årig nigeriansk medborgare döms av Stockholms tingsrätt till 11,5 års fängelse och utvisning för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Han är del i ”Sigma-målet” där ett nätverk smugglat stora mängder heroin och kokain till bland annat Skandinavien.

Foto: Drugnews

Ärendet är ett av Tullverkets största och där tidigare 14 personer dömts till fängelsestraff av Göteborgs tingsrätt, några av domarna överklagades till hovrätten som i juni meddelar dom.

Svenska och danska myndigheter fick sommaren 2018 information från österrikiska kollegor om en storskalig narkotikasmuggling via Holland. Narkotika fördes dit från Sydamerika, Nigeria och Portugal och paketerades om i kapslar som kurirer fick svälja och transporterade vidare.

Det ledde till utredningar i både Sverige och Danmark. Ett i huvudsak nigerianskt nätverk har organiserat transporter av narkotika till Danmark och över Öresundsbron till Sverige och Norge.

Enligt åtalet mot nätverket hade över ett hundra kilo heroin och kokain värt över 110 miljoner kronor i gatuled förts in till Göteborg och Stockholm. Kapslarna hade märkts för respektive destinationsort. Nätverket har även delvis skött handeln i länderna.

Den 49-årige mannen – som i måndags fick sin dom i Stockholms tingsrätt – misstänktes av åklagare ha skött del av verksamheten, varit logistiker och en av huvudmännen. Han greps i maj 2019 i Amsterdam med fyra mobiler och ett anteckningsblock fullt med uppgifter. Han överlämnades först nio månader senare 2020 till Sverige och har varit häktad här 15 månader. Han har ingått i nätverket, men har på grund av fördröjningen åtalats separat i Stockholms tingsrätt.

Men tingsrätten anser det inte visat att han varit huvudman och haft en ”fast roll som logistiker i organisationen” av olika smuggling till olika länder, men ”helt klart varit involverad i narkotikahandeln”. Några av åtalen avvisas mot honom, men han döms i tre fall för hantering av cirka 17 kilo heroin och 6,5 kilo kokain och ha ordnat transporter till Sverige.

Mannen döms till 11,5 års fängelse och utvisning för synnerligen grova brott angående narkotika. Det långa frihetsberövandet och utvisningsbeslutet har beaktats och något kortat straffets längd. Mannen har inte alls yttrat sig i rätten, men förnekar via sin advokat brott.

Annonser