Misstänkt huvudman åtalas i smuggelhärva

En man åtalades i tisdags vid Stockholms tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grova narkotikabrott. Han misstänks vara huvudman i ett stort smuggelfall med kokain och heroin till Skandinavien där 14 personer tidigare dömts.

Mannen som är i 50-årsåldern misstänks ingå i en mycket välorganiserad smuggelverksamhet av stora mängder narkotika till Nederländerna och efter ompackning där förts vidare till i Europa och bland annat Sverige åtminstone perioden juni 2018 till maj 2019.

Tullen kom ligan på spåret i samarbete med bland annat polis i Österrike och Nederländerna och kunde fastställa att inplastad narkotika i kapslar svalts av kurirer som fört den via Danmark och Öresundsbron till bland annat Stockholm och Göteborg.

Över hundra kilo kokain och heroin med över 110 miljoner kronor i gatuvärde uppgavs ligan minst ha fört in. Kapslarna hade märkts särskilt för respektive destinationsort.

Narkotikabeslag gjordes under utredning och 1,7 miljoner kronor i kontanter hittades vid razzia på ett växelkontor. De misstänkta hade flera olika mobiltelefoner för att försvåra tullens spaningar, en person hade ett 30-tal simkort.

15 personer – varav två kvinnor – greps i första omgången och åtalades 2019, varav 14 dömdes i Göteborgs tingsrätt till fängelse mellan 3,5 år och 9,5 år. En person friades. Flera av de åtalades var västafrikaner, två svenskar, en litauer och en holländare.
Uppgifter om att det fanns kopplingar till det fruktade nigerianska nätverket Black Axe nämndes, men kunde inte styrkas i tingsrätten. Flera av domarna överklagades och målet är nu aktuellt i hovrätten för Västra Sverige.

Det nya åtalet i Stockholm har koppling till målet på västkusten. Mannen fortsatte med verksamheten efter de först razziorna och greps först 2019 av holländsk polis. Han kunde efter en försening överlämnas till Sverige först februari 2020 och har därefter suttit häktad.

I tisdagens åtal påstås den häktade ha haft ”ansvar för bland annat logistiken kring narkotikasmugglingen”. Han utpekas som en av huvudmännen i hela härvan, även om det finns ytterligare en misstänkt på hög nivå som inte ännu har kunnat identifieras.

Första tillslagen i härvan ledde till en viss prisuppgång på heroin i storstäder, men narkotikan har senare fortsatt strömma in igen. Trots åtal och domar, (senast i december dömdes i Göteborg tre män som fört in narkotika till vardera fem års fängelse vardera, en av dem hade en telefon som använts tidigare i huvudhärvan).

– Det är ett sisyfosarbete, säger kammaråklagare Anna Svedin, på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till TT.

• Projektet ”SIGMA”/ Smuggelhärvan är ett av Tullverkets största narkotikamål och har rättsligt utretts gemensamt i flera länder och lett till flera domar även i Nederländerna, Österrike och Danmark.

Annonser