Utomlands dricker vi mer alkohol

Två av tre svenskar brukar oftare dricka alkohol på utlandssemestern. Och var fjärde i åldrarna 18-34 år har gjort saker de ångrar i berusat tillstånd på resan, visar en ny undersökning från IQ.

Sifo har på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ frågat ett tusen personer i åldrarna 18 till 79 år under september via en webbpanel om alkoholvanor vid utlandsresor.

Under höst och vinter är det många svenskar som åker utomlands. Och för många blir det mer alkohol. Tre av fyra som besvarat Sifo-enkäten upplever att svenskar ser alkohol som viktig del av utlandssemestern. Ännu högre andel anser unga vuxna (89 proc.).

66 procent svarar också att de dricker alkohol oftare och hälften att de dricker mer under utlandssemestrar. Och var fjärde (23 proc.) att de druckit mer under resan än de planerat innan de åkte.

Men det kan lätt bli för mycket – var fjärde ung vuxen (18-34 år) uppger att de under alkoholpåverkan gjort något de sedan ångrar, (14 procent i hela respondentgruppen).

Karin Hagman, IQ. Foto: Drugnews

Karin Hagman är vd på IQ som beställt enkäten:
– När vi lämnar landets gränser, flyttar vi också våra egna gränser för vad som är ett okej beteende. Vi blir mer riskbenägna, vilket i kombination med ökad alkoholkonsumtion gör att risken för att råka ut för en olycka, säga eller göra något man ångrar, ökar, säger hon i en kommentar.

IQ vill att fler reflekterar över sina alkoholvanor på semesterresan och att de dricker smartare. Exempelvis är värme och alkohol en olycklig kombination, inta även mat och vatten, sätt upp mål innan man reser – låt inte alkohol ta alltför stor plats. ”Alkoholtjata” inte på andra.

Annonser