Kris ordförande utesluts för kränkningar

[Uppdat] Tidigare ordförande för Kriminellas revansch i samhället, Paul Barath har uteslutits ur kamratföreningen efter påstådd illojalitet och utreds av polis misstänkt för sexuella kränkningar av medlemmar. /Polisens förundersökning lades senare ner.*

Anklagelserna har redan lett till att han tvingats lämna sin ordförandepost och även uteslutits. I helgen hölls ett extra årsmöte där Germay ”Gibbe” Woldu valdes till ny Riksordförande för Kris.

– Väldigt tråkigt att behöva utesluta honom, men vi ställer höga krav på förtroendevalda att vara laglydiga och korrekta mot medlemmar och myndigheter. Flera kvinnor har hört av sig om hans olämpliga beteende och han har agerat illojalt mot föreningen, säger Germay Woldu till Drugnews.

Bland annat finns ett par polisanmälningar mot Paul Barath om att han kränkt kvinnor sexuellt, varav en har lett till förundersökning inleds. Barath medger att han har haft sex med en kvinnlig medlem, men att det var ömsesidigt och utan tvång. Och att han skickat nakenbilder till andra kvinnor.

– Visst det var moraliskt olämpligt, främst mot min sambo, men det skedde innan jag blev ordförande, säger Paul Barath till Drugnews.
Enligt honom handlar bråket i ledningen om något annat egentligen.
– Det handlar om en maktkamp och personer som vill komma åt min position. Det har begåtts oegentligheter här av några som kommer fram så småningom, säger han.

Barath anklagas även av nya styrelsen för att ha agerat illojalt, spridit falska rykten till samarbetspartners och brutit mot överenskommelser. Han erbjöds bland annat ta timeout och genomgå en behandling för att kunna komma tillbaka.

Germay Woldu. Foto: Drugnews

– Vi ville ge honom en andra chans, en självklarhet i vår organisation. Men han bröt den överenskommelsen och har snackat skit om Kris utåt, säger Germay Woldu.

Paul Barath har nu petats som Riks-ordförande, avdelningsordförande i Halmstad och uteslutits ur Kris. Även hans tjänst som verksamhetschef där upphör i dagarna. Han beklagar det som hänt, ”för Kris behövs för att hålla folk uppe”.

Kriminalvården har även fått mejl om att några Kris-företrädare skulle ha begått brott, såsom smugglat in narkotika på anstalter. Men som det efter en utredning inte hittats stöd för, rapporterar SVT.

Kris har skadats av bråket tror nye ordförande. Han anser att det är dags att återgå till basic igen – åka ut och möta fångar som friges och erbjuda dem kamratstöd för att inte återfalla i kriminalitet och missbruk.
– Vi ska vara ett komplement till samhället, socialtjänsten och kriminalvården för att rädda våra bröder och systrar den dagen de friges, säger Germay Woldu.

*Uppdatering september 2020: Polisens förundersökning mot Paul Barath om sexuella trakasserier lades ner i slutet av 2019. I augusti 2020 uteslöts Kris lokalförening i Halmstad ur riksorganisationen med hänvisning till att ledningen inte skulle ha agerat utifrån föreningens stadgar och moral, rapporterade SVT Halland.

KRIS har haft uppåt 5000 medlemmar, varav 900 stöd- och hedersmedlemmar som exempelvis kungaparet. Medlemsantalet har sjunkit. Honnörsord för föreningen är drogfrihet, hederlighet, kamratskap och solidaritet. Kris har uppmärksammats för framgångsrikt hjälpa f.d. kriminella och missbrukare tillbaka till samhället och internationellt finns föreningen även i Danmark, Finland, Vitryssland och Ryssland.

Annonser