Tusentals i mångfaldsparad i Visby

En Mångfaldsparad i Visby mot rasism och nazister samlade tusentals deltagare för öppenhet o kärlek och mot rasism. Flera partiledare deltog och talade vid mötet. Krav reses alltmer på att förbjuda våldsbejakande organisationer./• Drugnews video-intervju med hyllade KRIS.

RFSL innjöd till paraden i torsdags och tusentals människor ur olika politiska läger hörsammade och kom.

”Inga rasister på våra gator” och andra slogans ropades under hela manifestationen. Några av de politiker som deltog var partiledarna Jan Björklund, Gustav Fridolin och Gudrun Schyman.

– Stämningen här är fantastisk, men det är fruktansvärt att det fortfarande finns nazister och att de tar större och större utrymme. Men då står demokrater upp för mångfalden, kärleken och solidariteten, sa Gustav Fridolin (MP).

Vid mötet efter paraden sa flera talare att det öppna samhället är utsatt och att dagens lagar inte räcker till för att stoppa våldsbejakande grupper, som Nordiska motståndsrörelsen.
– Att framföra åsikter ska givetvis vara tillåtet, och kunna bemötas. Men det borde inte vara tillåtet att engagera sig i kriminella grupper som uppmanar till våld, såsom NMR, sa Tobias Billström (M).

Sex riksdagspartier står bakom att förbjuda deltagande i våldsbejakande organisationer, enligt DN. I torsdags beslutade även regeringen att låta göra en översyn av vilka symboler nazister får använda.

En av talarna vid mötet var Jan Björklund (Lib). Foto: Drugnews

NMR har trots att kommunen inte upplät tältplats i år fått tillstånd av polisen att stå utanför RFSL:s lokaler i Visby. Dessutom har  organisationen fått mötestider för tal i hamnen.

Hbtq-rörelsen känner sig direkt hotad av nazisterna. En kvinna har knuffats omkull utanför svensk-israeliska vänskapsförbundets tält. Och i onsdags kväll stördes Annie Lööf (C) i sitt tal i Almedalen då en grupp nazister skanderade ”Folkförrädare”.
Då ingrep medlemmar ur Kriminellas revansch i samhället och bildade en ring kring nazisterna.

– Vi gjorde det för att skydda allmänheten som har rätt att känna trygghet, som vi står för, säger Paul Barath, ordförande i Kris, till Drugnews.

För det har Kris senare hyllats, ”Frihetens hjältar” skrev en centerpartist på facebook efteråt. Kris hemsida har fått många positiva kommentarer. Och flera har även anmält att de vill bli stödmedlemmar.

För sin insats blev Kris även utsedd till Årets Almedarling 2018, ett pris som Makthavare och Prime Webers jury utdelar.

Se Drugnews videointervju med Palle Barath, Kris, och IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero, vars medlemmar deltog i paraden i Visby.

VIDEO Mångfaldsparad i Almedalen samlade i torsdags tusentals för öppenhet o kärlek – mot rasism. Krav ställs nu på förbjuda våldsbejakande organisationer. Intervju med Palle Barath, Kris, o IOGT-NTOs Johnny Mostacero. Artikel på Drugnews hemsida: https://drugnews.se/2018/07/05/tusentals-i-mangfaldsparaden-i-visby/

Geplaatst door Drugnews.nu op Donderdag 5 juli 2018

Annonser