300 chaufförer avskedade efter drogtest

PRETORIA Ett åkeri i Pretoria, Sydafrika, har avskedat 300 av sina chaufförer. Anledningen var att de rökt dagga, det vill säga marijuana, och testat positivt i företagets drogtester.

Transportföretaget Innovative Staffing Solutions uppsägning, som gjordes i november ifjol, förvånade många då landets konstitutionella domstol två månader tidigare hade avkriminaliserat personligt bruk av dagga.

Företagsledning motiverar emellertid sitt beslut med att chaufförerna brutit mot åkeriets uppförandekod. Att drogtesta personal hindras inte av domstolens lagändring.

– Att testa för användning av illegala substanser och alkohol när man är i tjänst har varit en del av vårt företags policy sedan vi startade för många år sedan. Alla chaufförer vid Innovative Staffing Solutions skriver under ett kontrakt med villkoren för anställningen, säger företagets VD Amoux Maré till News 24.com.

En lastbilschaufför som är påverkad av cannabis menar Amoux Maré kan liknas vid en opålitlig person som transporterar en 60-tons missil längs vägen i hög fart. Om denne tappar kontrollen över fordonet kan oskyldiga människor förlora sina liv följt av allvarliga störningar i trafiken.

– Våra chaufförer förväntas att agera ansvarsfullt. De är när allt kommer omkring ansvariga för att dyra fordon och dess laster transporteras från ett ställe till ett annat på ett säkert sätt, säger Maré på Innovative Staffing Solution.

Etiketter:

Annonser