EM: Ryssland hotas avstängas

D614-Euro2016-logPARIS Ryssland straffas av Uefa efter fotbollshuliganers kravaller i lördags i Marseille. Böter på 150 000 euro och hot om avstängning av ryska laget från fortsatt fotbolls-EM om våldet fortsätter.

Det är Uefas etiska kommittés beslut efter sitt möte i Paris i tisdags. Det var i lördags vid matchen Ryssland – England som ryska fans bröt genom säkerhetsspärren och attackerade de engelska fansen på läktarplats och senare på gator i Marseille. Minst 35 personer skadades, varav tre allvarligt, enligt AFP.

Förutom böter på motsvarande 1,4 miljoner kronor för ryska fotbollsunionen RFS, så har Uefa beslutat om villkorlig diskvalificering från mästerskapet om liknande incidenter uppstår framöver.
Rysslands vidare EM-fotbollsöde avgörs alltså både på planen och hur fansen uppför sig.

Av de cirka 12 000 ryska tillresta fansen har uppåt 150 välutrustade huliganer anklagats varit ansvariga för det mesta bråket, enligt franska åklagare. Enligt myndigheter har 43 ryssar gripits och 29 ryska huliganer som bröt spärren och attackerade engelska fans har identifierats och ska nu kastas ur landet.
Hittills har åtta fotbollsfans efter kravallerna dömts till fängelse mellan en månad och ett år, det är en österrikare, en fransman och övriga britter.

Ryska förbundskaptenen Leonid Slutksij vädjar till ryska fansen att bete sig korrekt och inte bryta mot regler kring arenor. Medan ryske stjärnan Artem Dzubya tycker att inte bara ryssar utan även britter och andra fans har del bråken. ”I en konflikt kan inte en vara skyldig”, sade han på en presskonferens.

Franska regeringen har uppmanat till alkoholförbud kring arenorna, i butiker och på allmänna platser vid matcher fortsättningsvis. Fans-zonerna torrläggs och barer kan lokalt införa serveringsförbud.

Annonser