Möjlig lösning om gatupojkar

Marocko och Sverige ska samarbeta för att identifiera och skicka tillbaka de hundratals nordafrikanska gatubarn som tagit sig till Sverige.

De båda länderna ska bilda en kommitté för att försöka identifiera och förbereda för en fungerade återvändande av marockanska unga.

Det berättade inrikesminister Anders Ygeman (S) som i tisdags träffade talmannen för Marockos parlament, Rachid Talbi, i Stockholm.

Anders Ygeman
Anders Ygeman

– Vi hade bra samtal och är överens om att nu jobba tillsammans för ett bättre återvändande av marockanska medborgare, sade Ygeman i en kommentar.

Uppåt 800 ensamkommande unga killar från Marocko och andra länder i Nordafrika beräknas befinna sig i främst Stockholm och Göteborg. Ofta utan asylskäl.

De lever ett utsatt liv, inte sällan med brott och droganvändning, i en skuggvärld utanför samhället. De undviker sociala myndigheter och saknar ofta id-handlingar. Även om de saknar asylskäl, så har svenska myndigheter problem med att skicka tillbaka dem till hemlandet.

Inrikesminister Anders Ygeman har tidigare kritiserat Marocko för att inte ta ansvar och hjälpa sina medborgare. Men sedan svenska regeringen nyligen svängt om att inte erkänna området Västsahara, som Marocko ockuperar sedan 1975, så är landet nu berett att diskutera gatupojkarnas situation. Marockos talman underströk dock att det var ”två separata frågor”, enligt Ygeman.

Nu ska alltså en kommitté med svenska och marockanska tjänstemän bildas för att ta itu med praktiska frågor kring identifiering och återvändande för gatubarnen. Sverige är även berett att vid behov bidra med utbildning och tekniskt stöd och stödja organisationer i civilsamhället för att underlätta för barnen att återanpassas i Marocko. De första ensamkommande beräknas kunna återvända i sommar.

• Läs Aftonbladets reportage om gatubarnen i Marocko.
– Jag dör hellre än återvänder hem i skam, säger en pojke som känner att han måste skicka hem pengar till familjen.
• SVT Uppdrag Granskning följde i höstas marockanska barn som lever gatuliv i Stockholm. ”Vi har alltid varit på gatan”.

Annonser