Fler marockaner kan utvisas

Flera unga nordafrikaner lever på gatan i Sverige och har fastnat i brott och droger. Men efter nytt samarbete mellan Sverige och Marocko om fingeravtryck har fler personer som ska utvisas kunnat identifieras och skickas tillbaka till hemlandet.

– Vi har fått tillstånd ett väldigt bra samarbete med marockanska myndigheter, och fått en fungerande rutin som vi är väldigt nöjda med, säger Per Löwenberg, gruppchef på nationella gränspolissektionen, till Sveriges Radio.

Hamid, gatubarn från Marocko. Skärmdump från SVT

Många hundra unga marockaner har kommit till Sverige senare år, men saknat asylskäl och har istället drivit runt i storstäderna som gatupojkar och flera hamnat i kriminalitet och missbruk. Det har varit knepigt att identifiera och utvisa dem för att de skyr myndigheter. Dessutom har Marocko länge varit motsträvig att bistå.

Men ifjol utvecklades samarbetet och svensk polis och Migrationsverket har fått börja kontrollera fingeravtryck mot en databas i Marocko, varvid fler kan identifieras och skickas hem.

Enligt Kriminalvårdens transportenhets siffror har antalet verkställigheter ökat från 75 år 2016 till 135 personer ifjol.

Sedan ifjol har cirka 450 ärenden skickats över till Marocko och 75 procent av personerna har kunnat identifieras. Av de som uppgett sig vara under 18 år visade det sig inte stämma i merparten av fallen, nio av tio fall, enligt svenska gränspolisen.

Polisen beskriver det samtidigt som ett svårt arbete med en utsatt grupp.

Justitieminister Morgan Johansson är nöjd med nya samarbetet och ser det som frukten av regeringens samtal med Marocko senaste åren om hur lösa återvändandet för de unga nordafrikanerna.

Han understryker fatt Marocko inte fått något i gengäld för medverka.
– Nej, det finns inga villkor i det här. Utan det hänger samman med att man från marockansk sida har förstått att också Marocko tjänar på att ta ansvar för sina egna medborgare, säger Morgan Johansson till SR.

Annonser