Fler utsatta marockanska gatubarn

Fler nordafrikanska barn under 12 år lever på svenska gator. Förutom risk hamna i kriminalitet så utnyttjas de unga i människohandel tror polisen och socialtjänsten.


– När man är så pass liten kan man inte ta sig fram utan få att få hjälp av någon. Och det är aldrig gratis, säger Christian Frödén, vid gränspolisen som arbetar uppsökande mot ensamkommande unga i Stockholm, till SVT.

Nordafrikanska unga har senare tid uppmärksammats för stölder och rån i huvudstaden. Flera har drogproblem och begår även andra brott.

I Sverige finns mellan 500 och 800 ungdomar från Marocko, de flesta i storstadsområdena. Några har placerats på hvd-boenden och andra bor tillfälligt i utrymmen och i gatumiljön

Enligt Migrationsverkets statistik så verkar fler riktigt unga ensamkommande från Nordafrika komma till Sverige. År 2013 var det ett barn under tolv år som sökte asyl, ifjol fyra och hittills i år 23 barn. Barnen träffar ofta äldre kriminella som utnyttjar dem för brott.

Sverige har slutit avtal med Marocko om att barnen ska återvända och bekostar insatser i hemlandet. Men projektet har varit trögstartat.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är ändå optimistisk och menar att fler från Marocko nu återvänder. Det var 15 som fick avslag på sin asylansökan som återvände 2015, ifjol 35 och hittills i år 288 ungdomar över 18 år.

Vad gäller de yngre så hänvisar ministern till att regeringen ger Statens Institutionsstyrelse medel för att framöver öka platser på LVU-hem. Hittills har det varit kötid till dessa hem.

– Fler fortsätter kanske komma hit. Men barn ska inte leva på gatan, därför bygger vi ut SiS-hemmen. Och vuxna som får avslag på sin asylansökan ska återvända, säger han till Aktuellt.

• Se ett SVT-reportage om Hamid, 13 år, som levt på gatan i två år.

Annonser