EU: kritik mot ingen ny alkoholstrategi

B600-EU-logg0minimi5.jpgBRYSSEL EU-parlamentet har röstat för att en ny alkoholstrategi tas fram, men EU-kommissionen vägrar. ”Oacceptabelt! Dags att lyfta folkhälsan nu”, säger EU-parlamentariker Anna Hedh (S) till Drugnews.

När EU:s alkoholstrategi för att minska skador gick ut 2012 lades ingen ny fram, kommissionen menade att den gamla fick gälla. Men i slutet av april röstade EU-parlamentet för att uppmana kommissionen ta fram en strategi för åren 2016-2022.

Parlamentet vill bland annat se obligatorisk innehållsmärkning (ex om kalorier), varningar för dricka vid graviditet och bilkörning, bättre övervakning av reklam, mer fokus på skydda unga och agera mot mycket billig alkohol.
Uppmaningen till ta fram ny alkoholstrategi mottogs positivt av föreningsliv och många medlemsländer.

Hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis. Foto: EU-kommissionen.
Hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis. Foto: EU-kommissionen.

Men EU:s nya hälsominister, litauern Vytenis Andriukaitis, sade vid ett stort alkohol- och hälsoforum i måndags i Bryssel att kommissionen inte avser ta fram ny strategi. Utan vill se bredare sammanhang.
– Jag vill fokusera mer på hälsofrämjande. Mer insatser för att minska risker för kroniska icke-smittsamma sjukdomar, inte bara alkohol utan även tobak, kost och fysisk inaktivitet. Vad man kallar dokumentet är mindre viktigt för min del, det som har betydelse är resultatet, sade han.

Andriukaitis tycker det går bygga vidare utifrån gamla strategin och att ”självreglering” av industrin kan ge resultat.

Mariann Skar, generalsekreterare för restriktiva nätverket Eurocare (European Alcohol Policy Alliance), är mycket besviken.

Mariann Skar, Eurocare
Mariann Skar, Eurocare

– Vi har väntat sedan 2012 på en ny alkoholstrategi – det är dags att ta nya steg. EU-parlamentet, 17 hälsoministrar och ideella organisationer vill det, till och med alkoholindustrin vill det. Det är obegripligt att kommissionären vägrar, säger hon till Drugnews.

Vad som ligger bakom Vytenis Andriukaitis motstånd vet hon inte. Eurocare har försökt träffa honom sedan han utsågs som kommissionär i höstas, men möten har blivit uppskjutna, nu till i juli.
Mariann Skar hoppas att politiker och regeringar reagerar på kommissionens motstånd.

EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) vet inte heller vad som hänt:
– Det är oacceptabelt att det inte verkar bli någon ny alkoholstrategi enligt hälsokommissionären. Jag ska nu rikta skriftlig fråga till honom om varför han inte vill revidera strategin, säger hon.

Europa har världens högsta alkoholkonsumtion, över 120 000 européer dör årligen i relaterade sjukdomar och olyckor. Missbruket är en ledande riskfaktor för ohälsa och för tidig död. Samhällets kostnader för alkoholanvändning är över 155 miljarder euro per år i unionen.

Anna Hedh (S)
Anna Hedh (S)

Hedh tror att trycket från alkohollobbyn stort och att kommissionen sätter marknaden i första hand. Hon tycker det är bra att regler kring tobak blir allt tuffare, men anmärkningsvärt att EU blundar för alkoholens roll.

Det har hon sett tidigare under sina år i EU-politiken.
– Mitt mål är att alkoholen ska behandlas som en folkhälsofråga i EU, säger hon.
Hon uppger att svenska regeringen lyft alkoholfrågan i ministerrådet.

Annonser