IOGT-NTO:s ordförande till Röda Korset

Efter sex år som ordförande för IOGT-NTO så avgår Anna Carlstedt vid kongressen i juni. Nu föreslås hon istället att leda Röda Korset i Sverige.

Röda Korsets valberedning föreslår henne som ny ordförande efter Eva von Oelreich och Carlstedt väljs formellt vid riksstämman i Växjö i slutet av maj.

– Det är ett skepp med vind i seglen som den nya styrelsen kliver ombord på, och jag är väldigt ödmjuk inför min kommande uppgift. Röda Korsets devis ”ingen skall lämnas ensam i en katastrof” går verkligen rakt in i hjärtat på mig, säger Anna Carlstedt.

Hon blev nykterhetsrörelsen IOGT-NTO:s första kvinnliga ordförande 2009, men har suttit i förbundsstyrelsen sedan 1997. Under hennes tid har den gamla organisationen anpassats till en modern folkrörelse.

– Jag har försökt bidra till en mjukare och mänskligare bild av IOGT-NTO. Alla är välkomna, men vi finns främst till för de som sett alkoholens baksidor. Vi jobbar också mer ihop med andra organisationer, myndigheter och politiker för att stärka stödet för den restriktiva alkoholpolitiken, säger hon till Drugnews.

Anna Carlstedt värvar medlemmar på Centralen i Stockholm. Foto: Pernilla Förnes
MEDLEMSVÄRNING Anna Carlstedt värvar på Centralen i Stockholm. Foto: Pernilla Förnes

Organisationen har även arbetat aktivt mot gårdsförsäljning av alkohol, näthandel och anmält bolag som sänder alkoholreklam i tv som är på gång avgöras i en EU-process.
– Ett jättestort lagarbete, kan nog säga att vi bidragit till att göra Sverige lite nyktrare, säger Anna Carlstedt.

En svår kris var när många lämnade IOGT-NTO i protest mot att pastor Åke Green uteslöts 2008 efter att fällt återkommande utfall mot homosexuella. Anna Carlstedt var då vice ordförande och fick utåt försvara beslutet att utesluta honom.
– Det ångrar jag inte. Det var viktigt att markera att organisationen inte bara står för nykterhet, utan även alla människors lika värde. Vi tappade flera medlemmar, men många nya strömmade till också. De senaste fem åren har vi fått med 4 000 nya medlemmar om året, säger hon.

Är det något du är missnöjd med när du ser i backspegeln?
– Ja, jag oroar mig över att stödet till barn och anhöriga i familjer med beroendeproblem fortfarande är så skralt, där borde vi nått längre, säger Anna Carlstedt som själv är barn till en mor som drack mycket.

Hon lämnar alltså snart ledningen för landets största nykterhetsorganisation. Hon har tidigare varit ordförande i Forum för Idéburna organisationer med social inriktning och är filosofie doktor i fransk litteratur och arbetar idag även som forskare och studierektor vid Ersta Sköndals högskola.

Hon är erkänt duktig att leda och utveckla ideella organisationer och 43-åringen är nu på väg att bli svenska Röda Korsets yngsta ordförande någonsin. Hon har respekt för dess lokala arbete ute i landet, bland annat med asylboende vars erfarenheter hon tror kan spridas politiskt.

Passar din slogan om party och politik som metod att förändra världen i nya rollen också?

– Absolut! Den tar jag med till Röda Korset! svarar Anna Carlstedt och skrattar.

Vem som ska efterträda Carlstedt som ordförande i IOGT-NTO är ännu höljt i dunkel. Valberedningen har gått igenom flera namn och hoppas inom ett par veckor kunna presentera sitt förslag, säger Joakim Löfbom i Skellefteå till Drugnews. Slutligt utses nya styrelsen på kongressen i Lund i slutet av juni.

Annonser