”Stängd dörr för gårdsvin”

Regeringen, uppbackad av IOGT-NTO, meddelar i en debattartikel att dörren är stängd för gårdsförsäljning av alkohol. ”Omsorgen om folkhälsan går först”, skriver folkhälsominister Gabriel Wikström och Anna Carlstedt i Aftonbladet.

”Systembolagets ensamrätt är väl fungerande och något vi vill bevara och stärka. Ett led i detta är att samarbetsregeringen nu lägger delbetänkandet ”Gårdsförsäljning”, till handlingarna – regeringen stänger helt enkelt dörren för gårdsförsäljning av alkohol i Sverige”, skrev de i gemensamma artikeln publicerad i fredags.

Gabriel Wikström, Anna Carlstedt
Gabriel Wikström, Anna Carlstedt

Folkhälsominister Wikström (S) och IOGT-NTO:s ordförande Carlstedt slår fast att alkohol inte är en vara som andra och en bärande tanke i svenska alkoholpolitiken är att begränsa privata vinstintressena.

Dessutom har två statliga utredningar visat att alkoholförsäljning direkt från tillverkare till konsumtent i Sverige är oförenlig med Systembolagets detaljhandelsmonopol enligt EU-rätten.

Frågan om gårdsförsäljning har stötts och blötts länge. Ett argument är att ge skjuts i landsbygdsutveckling och turism. I våras aviserade tidigare landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) att han ville ha försök i tre provlän för att se hur gårdsförsäljning i praktiken kunde fungerar.

I en replik i Aftonbladet retar Erlandsson sig på att Gabriel Wikström nu stoppar gårdsförsäljning utan att nämna producenterna  alls.
Eskil Erlandsson”När vänsterregeringen nu stänger dörren till gårdsförsäljning av öl och vin är det ett slag i ansiktet mot såväl de små producenterna som landsbygden i stort”.

Erlandsson, idag vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, menar att folkhälsoargumentet inte håller för att stoppa en hel bransch. Dels att ”nordiska grannländer kommit mycket längre i frågan och klarar av att kombinera gårdsförsäljning med strikt en strikt alkoholpolitik”.

Men också att det handlar om små volymer och gårdarna ligger ofta avsides vilket ”knappast uppmuntrar till överkonsumtion”.

I höstas skulle LRF lämna en anmälan till EU-kommissionen för att klaga på förbjudet mot gårdsförsäljning direkt till kunder.

Annonser