Sverigemässa mot droger i pressat läge

(Drugnews/SL)
MALMÖ Mässan Sverige mot narkotika måndag och tisdag lockar uppåt 1 500 ungdomar, drogexperter, beslutsfattare, eldsjälar och andra intresserade. ”Det är första gången mässan är i Malmö och narkotikakommissions rapport i våras kommer nog att färga debatterna”, säger mässgeneralen Thomas Sterner till Drugnews.

Konferensbesökare från hela Norden väntas till Malmömässan där ett hundratal föreläsare och ett 70-tal utställare samlas. Ny statistik över 15-16-åringars drogvanor kommer att presenteras. Och ett särskilt program med film, teater och föreläsningar anordnas för de över 500 besökande ungdomar.
Mässan invigs av stadens kommunalråd Birgitta Nilsson. Regeringen företräds av statssekreterare Eva Persson Göransson eftersom socialministern åter tackat nej till en stor narkotikakonferens.

Det är femte gången mässan anordnas – förra gången var 1999 i Göteborg. Trots att det officiella Sverige står bakom en restriktiv narkotikapolitik har sedan första mässan 1993 drogproblemen ökat igen och fler nyfikna ungdomar experimenterar. Hur går det ihop och vad styr utvecklingen? Och vem ska ta hand om alla nya missbrukare? Det kommer att debatteras på mässan.

Drogsituationen är svårare i flera andra EU-länder, men även i vårt land blir läget alltmer pressat. Det visar inte minst narkotikakommissionens rapport om vägvalet – att acceptera läget eller samla politiska ansvaret och öka resurser och ansträngningar i riktning mot ett narkotikafritt samhälle.

Läs mer i Drugnews:
Narkotikapolitiskt vägval för Sverige

Etiketter:

Annonser