Stort stöd för rökfria restauranger

2001-02-16 16:40 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM En majoritet av 40-taler remissvar till Socialdepartementet är positiva till Nationella folkhälsokommitténs förslag om rökförbud på krogen. Men några tunga instanser är tveksamma, visar en sammanställning av Svenska Dagbladet.

I höstas föreslog Nationella folkhälsokommittén att tobakslagen ändras på en rad punkter. Bland annat föreslog kommittén att särskilda utrymmen inrättas för rökare på krogar och caféer, utifall ägaren vill tillåta rökning över huvud taget. Idag är det tvärtom ickerökarna som får fråga efter rökfria utrymmen på ställen som har fler än 50 sittplatser.

De flesta instanser tycker detta låter vettigt, men Rikspolisstyrelsen är rädd för att det kan bli problem när rökande kroggäster tvingas ut på gatan. Förutom att röka kan de komma att bråka och urinera utanför, befarar polisen.
Göta hovrätt anser i sin remiss att förslaget till ny tobakslag är ogenomtänkt rent lagtekniskt, medan hotell- och restaurangägarna i SHR, med Svenska arbetsgivareföreningen bakom sig, anser att dagens lagstiftning räcker och att gästerna själva bör få välja.

Regeringen ska nu gå igenom remissvaren och snickra ihop en proposition under våren.

Läs mer i DrugNews:
Folkhälsokommittén föreslår rökförbud på krogen
Rökförbud på krogen omtvistat ämne

Etiketter:

Annonser