EU-möte för unga om narkotika

2001-02-16 00:15 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Det blir inget särskilt toppmöte om narkotikafrågan på ministernivå i Sverige under svenska EU-ordförandeskapet. Däremot ett för ungdomar i Norrköping och ett internt på tjänstemannanivå.

Därmed bekräftas att svenska regeringen inte prioriterar narkotikafrågan på EU-nivå under våren. Något som socialministern och justitieministern tidigare förnekat.

8 mars samlas ansvariga för drogfrågor från EU-länderna (svenska gruppen leds av statssekreterare Eva Persson Göransson) för att diskutera narkotikafrågor i mer allmänna termer och förebyggande åtgärder i synnerhet.
”Ingen resolution kommer att antas. Vi ska inte diskutera narkotikapolitik, utan mer frågor där vi har en samsyn – exempelvis förebyggande åtgärder för att förhindra nyrekrytering av missbrukare”, säger Christina Gynnå Oguz, ordförande i ministerrådets horisontella droggrupp, till DrugNews.
Samarbete över gränser och frivilligorganisationers roll blir andra ämnen, men några representanter för frivilligrörelserna planeras inte att inbjudas till det interna mötet.

20-21 april hålls ett narkotikamöte med ungdomar från varje EU-land. Ungdomsmötet, som samarrangeras med FN:s narkotikakontrollorgan och Norrköpings kommun, blir främst ett erfarenhetsutbyte om förebyggande insatser.

Drog- och folkhälsofrågor kommer dock att beröras i andra EU-sammanhang under våren. Alkoholproblemen lyfts fram under nästa veckas WHO-möte i Stockholm och en handlingsplan för att minska alkohol- och tobakskador är på gång inom EU. Ett särkilt seminarium om doping anordnas dessutom i Solna i april. EU:s justitieministrar ska dessutom diskutera narkotikafrågor och människohandel under ett möte i Bryssel i mars.

 Läs mer i DrugNews:
EU-möte om narkotika under svensk klubba?
Sverige lågprioriterar narkotikafrågan i EU 2001

Etiketter:

Annonser