Ingen alkohol på krogen efter 03.00

2001-02-13 21:05 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Regeringen vill i sitt förslag till skärpt alkohollag som väntat öka tillsynen av folkölsförsäljning och stoppa alkoholservering på nattöppna krogar.

I en lagrådsremiss som presenterades på tisdagen föreslås att normaltiden för servering ska vara mellan elva på förmiddagen och ett på natten. Kommunen ska kunna ge längre tillstånd för nattöppna ställen, men max till klockan tre. Det skulle innebära att nattöppna krogar, främst i storstäderna, tvingas stänga tidigare.

Socialminister Lars Engqvist tror att alkoholstopp vid tre på natten förebygger våld. En bedömning som även delas av polisen. En tidbegränsning har i remisser kritiserats av exempelvis Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare och Kommunförbundet, även enskilda kommuner har varnat för att fler svartkrogar skulle bli följden.

För att förhindra försäljning av folköl till unga under 18 år vill regeringen att ställena har en särskild ”ölansvarig” och att en tillsynsavgift införa för kommunens kontroll. Servering av folköl i samband med ambulerande försäljning av exempelvis korv föreslås bli otillåtet.
Särskilt tillstånd ska i framtiden krävas för tillfällig alkoholservering vid festivaler och mässor, samt att den alkoholen måste vara inköpt på Systembolaget. Däremot föreslås att dagens regel – som få känner till och följer – slopas att söka tillstånd för att ta betalt för alkohol av gäster vid privata fester.

Sedan lagrådet sagt sitt ska en proposition lämnas till riksdagen i mars. Avsikt är att bestämmelserna ska börja gälla från 1 juli år. Men regeringen har ännu bara förankrat förslagen hos socialdemokraterna och vänsterpartiet, enligt TT.

Läs mer i DrugNews:
Ökad alkoholkonsumtion, men mindre svartsprit

Etiketter:

Annonser