Skärpta straff mot drogkriminalitet i Estland

2001-02-12 11:59 (DrugNews/SL)
TALLINN Estlands parlament beslutade häromdagen att skärpa straffen för narkotikabrott. Påföljd för innehav höjdes från mellan sex månader och två års fängelse till minst ett år och max fem års fängelse.

Straffen för narkotikaproduktion mer än dubblerades i vissa fall (från två till fem års fängelse och från tre till fem års fängelse). Dessutom införs en helt ny påföljdsbestämmelse om narkotikasmuggling in till fängelser, enligt Finländska notisbyrån och Hassela Nordic Network.
I Estland avtjänas normalt fängelsestraff hela utdömda tiden.

Drogrelaterad kriminalitet har ökat i Estland, som också används som transitland för tillverkning och smuggling av narkotika. I huvudstaden Tallinn mer än femdubblades drogrelaterade brott mellan 1999 och 2000 och i staden Narva, som gränsar till Ryssland, ökade antalet från 32 drogrelaterade brott under 1999 till 665 förra året.
Förra veckan avslöjade dagstidningen Postimees att en liga som under flera år drivit narkotikahandel och prostitution i Estland, Finland och Sverige slagits ut i en estländsk-finländsk polisoperation.

Läs mer i DrugNews:
Finsk-baltisk aktion planeras mot smugglare

Etiketter:

Annonser