Svenskt förbud mot alkoholreklam får underkänt

2000-12-14 22:45 (DrugNews/SL)
BRYSSEL Sveriges förbud mot alkoholannonser är alltför långtgående och bryter mot EU:s regelverk, anser EU-domstolens generaladvokat och föreslår en uppmjukning.

Generaladvokaten Francis Jacobs förslag till utlåtande i tvisten mellan tidningen Gourmet visavi Konsumentombudsmannen (KO) och svenska staten presenterades på torsdagen. Ett definitivt utslag från EU-domstolen väntas efter årsskiftet. Därefter återremitteras målet till Stockholms tingsrätt att göra den slutliga tolkningen.

Ett annonsförbud kan motiveras av folkhälsoskäl, men endast om ingen annan enklare väg är framkomlig för att minska alkoholkonsumtionen. Och det menar Jacobs att det finns.
”Min bedömning är att ett mindre omfattande förbud skulle bidra lika verkningsfullt till att uppfylla målet om minskad konsumtion”, skriver Jacobs och föreslår uppmjukning av de svenska restriktionerna enligt TT.
Han anser att förbudet bör utformas för att bara gälla alkoholreklam i bil- och motortidningar och annonser som framställer alkohol i positiv dager, samt reklam för alkoläsk.

Fallet inleddes 1995 då Gourmet publicerade alkoholreklam inte bara i sin prenumererade upplaga (vilket är tillåtet i facktidningar), utan också i lösnummerförsäljningen. KO stämde tidningen för marknadsföringsbrott. Tidningen hävdade att förbudet bröt mot EU:s regelverk varvid Stockholms tingsrätt nödgades vända sig till unionens domstol för en tolkning.

I förhandlingen i EU-domstolen i oktober försvarade svenska regeringen annonsförbudet med hänvisning till folkhälsoskäl och fick stöd av Norge och Finland. Gourmet menade att sansade annonser vägleder konsumenter till att välja kvalité istället för kvantitet.
Tidningens advokat talade även om hyckleri och hänvisade till Vin & Sprits marknadsföring via redaktionell reklam. Tidningen fick stöd i utlåtanden av EU-kommissionen och Frankrike.

Läs mer i DrugNews:
Alkoholreklamförbudet i gungning?
TV3-såpan Baren kritiseras – Ikea drar sig ur

Etiketter:

Annonser