Svegfors utreder Osmo Vallo-fallet

2000-12-14 22:39 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Regeringen beslutade på torsdagen att brottsutredningen och turerna kring Osmo Vallos död ska granskas. Som särskild utredare utsågs Mats Svegfors, landshövding i Västmanland och f d chefredaktör på Svenska Dagbladet.

Missbrukaren Vallo avled i samband med ett polisingripande i Karlstad 1995. Oklarhet kring dödsorsaken råder och misstankar om försök till mörkläggning finns. Tre obduktioner har gjorts och vid den sista kom rättsläkaren Jovan Rajs fram till att Vallo kan ha avlidit till följd av övervåld. Två poliser har dömts till böter för vållande av kroppsskada.

Tidigare har ärendet utretts av justitiekanslern och riksåklagaren har två gånger lagt ner förundersökning mot de två polismännen. Bland andra har Amnesty International kritiserat handläggningen och krävt att en oberoende utredning tillsätts.

Mats Svegfors ska nu som ensamutredare gå igenom hur ärendets hanterats av de olika inblandade myndigheterna för att se vilka förändringar som behöver göras för att inte eventuella felaktigheter ska upprepas.
”Det känns bra att vi nu ska få en sammanhållen granskning av Osmo Vallo-fallet. Vi måste lära av våra misstag och se till att de inte sker igen”, säger justitieminister Thomas Bodström i en kommentar.
Utredningen ska vara klar senast 31 december 2001.

Läs mer i DrugNews:
Freivalds: ny utredning efter JK-kritik om Vallofallet
JK kritiserar utredningar om Osmo Vallos död
Amnesty kräver oberoende prövning av Vallos död Misstanke om polisvåld utreds efter dödsfal

Etiketter:

Annonser