SBU: oklart om cannabis effekt mot smärta

Statens beredning för medicinsk och social utvärderingen, har granskat en dansk forskningsöversikt om cannabis vid smärtbehandling. Effekterna är mycket tveksamma medan risken för biverkningar förmodligen är större än nyttan. Cannabinoiders effekt mot smärta är fortsatt oklart, enligt SBU.

I Sverige finns i dagsläget inga cannabisbaserade läkemedel godkända för smärtbehandling. De enda läkemedlen här som innehåller cannabinoider är Sativex, som förskrivs mot multipel skleros, och Epidyolex som används vid vissa former av epilepsi hos barn. Dessa ordineras ibland vid smärta, trots att preparaten inte är godkända för det, så kallad off label-förskrivning.
På cannabisbolaget Aurea Cares två mottagningar i Kristianstad och Stockholm, som själva kallar sig smärtkliniker, förskrivs framför allt cannabinoider som extempore-läkemedel. Det vill säga specialtillverkade beredningar på apotek.[1]

Det finns även utländska cannabisläkemedel som kan förskrivas på licens mot smärta.

Begränsat antal patienter
Antal patienter som fick Sativex ökade till knappt 700 under 2021, men föll tillbaka till under 300 året därpå. Hur många som fick det off label mot smärta är dock okänt. Epidyolex används ännu mindre, bara till mellan 20-30 patienter per år.

Antalet extempore-förskrivningar och på licens är osäkert då det saknas officiell statistik. Apotek Produktion & Laboratorier (APL) som gör extempore-beredningar uppger emellertid att cirka 600-700 patienter över hela landet fick dessa preparat under 2023. När det gäller licenspreparat finns statistik från Region Stockholm. Där förskrevs 485 sådana förpackningar av under 2023.

Dansk forskningsöversikt
Den senaste stora översikten om cannabis som smärtbehandling publicerades 2023. Cannabinoids versus placebo for pain: A systematic review with meta-analysis and Trial Sequential Analysis.[2] Bakom studien står ett danskt forskarlag med Jehad Barakji, från Rigshospitalet i Köpenhamn, som första namn.

Slutsatserna i den omfattande systematiska genomgången – den innefattar 65 robusta studier – är inte uppmuntrande:
”Cannabinoider minskade kronisk smärta och förbättrade sömnkvaliteten, men effekten är av tvivelaktig betydelse. Cannabinoider hade inga effekter på akut smärta eller cancersmärta och ökade riskerna för icke-allvarliga biverkningar. De skadliga effekterna av cannabinoider för smärta verkar uppväga de potentiella fördelarna.

Andra forskningsgenomgångar och metaanalyser visar liknande resultat. Dels att medicinsk användning kan vara lika skadligt som användning i russyfte,[3] dels att nackdelarna är större än de medicinska effekterna.[4] Ytterligare en färsk studie visar att cannabidiol (CBD) saknar en smärtstillande effekt alls.[5]

SBU:s kommentarer
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har publicerat en utförlig kommentar om den danska genomgången.[6]  SBU bedömer att studien är välgjord och av god kvalitet, och att författarna har beaktat bristerna i det sammanvägda vetenskapliga underlaget när de tolkat resultatet och formulerat sina slutsatser. SBU håller i stort med de danska forskarna, men gör i några fall en aning annorlunda bedömning av slutsatsernas tillförlitlighet.

Sammantaget visar översikten att kunskapsläget på området är osäkert”, skriver SBU:s rapportförfattare och menar att mer välgjord forskning behövs för att kunna dra tillförlitliga slutsatser om risker och nytta med cannabinoider för patienter med olika smärttillstånd.

SBU anser också att det har ett begränsat kliniskt värde att väga samman effekten för patienter med olika typer av smärta, vilket man gjort i Barakjis översikt. Hans forskargrupp har visserligen tagit hänsyn till detta genom att analysera den smärtlindrande effekten i tre olika undergrupper: akut, cancer, respektive kronisk smärta. Man observerade här en liten genomsnittlig smärtlindring av kroniska smärttillstånd, men effekten var tveksam. Därtill gjorde brister i underlaget att slutsatsen blir osäker.

För cancersmärta verkar cannabinoider vara jämförbara med placebo, fast även detta är osäkert. Och för akut smärta går det inte att dra några slutsatser. Av dessa skäl går det inte att uttala något säkert om cannabinoidernas generella effekt mot smärta

”Även undergrupperna akut, cancer, respektive kronisk smärta har begränsad klinisk relevans eftersom de omfattar smärttillstånd av olika karaktär, ursprung och orsaksmekanismer”, skriver SBU i sin rapport.

Olika beredningar och doser
En annan brist i den danska forskningsgenomgången var att cannabinoiderna i de ingående studierna hade olika beredningar och olika doser, vilket ytterligare försvagade möjligheten att tolka resultaten.

Slutligen konstaterar SBU att behandlingseffekterna gällde på kort sikt. I flera fall hade det behövts långtidsuppföljningar för att kunna dra meningsfulla slutsatser, i synnerhet om biverkningar och mortalitet.

Osäkert kunskapsläge
Sålunda kommer SBU fram till att kunskapsläget om cannabis som smärtlindring är osäkert och att mer forskning behövs. Det är svårt att dra tillförlitliga slutsatser om effekter, även om de danska forskarna observerade en liten genomsnittlig smärtlindring i gruppen patienter med kroniska smärttillstånd. Inte heller går det, enligt SBU, att bedöma risken för biverkningar utifrån forskningsunderlaget.

Referenser: [1] Drugnews 2023-10-20.  Läkemedelsverket stoppar Aureums cannabisreklam – Drugnews
[2] Barakji et al (2023). Cannabinoids versus placebo for pain: A systematic review with meta-analysis and Trial Sequential Analysis. PLOS ONE. 2023;18(1):e0267420.  PubMed (nih.gov)

[3] Drugnews 2024-04-05 Nya varningar för medicinsk cannabis – Drugnews
[4]  Drugnews 2023-09-22 –Biverkningar och hälsovinster med cannabis – Drugnews

[5] Moore et al (2024). Cannabidiol (CBD) Products for Pain_ Ineffective, Expensive, and With Potential Harms . The Journal of Pain, Vol 25, No. 4 (April). (sciencedirectassets.com)
[6] Cannabinoider vid smärta (sbu.se)

Etiketter:

Annonser