Förebyggare prisade på Förebygg.nu

CAN:s direktör Charlotta Rehnman Wigstad gjorde allt för att behålla spänningen när 2023 års vinnare av Årets förebyggare och Årets förebyggande kommun presenterades på Förebygg.nu i Göteborg.

Till slut avslöjades att Årets förebyggande kommun blev Trollhättans Stad. Charlotta Rehnman Wigstad beskrev att Trollhättan är en driven kommun med stor närvaro och långsiktighet inom det ANDTS-förebyggande arbetet. I sin presentation av pristagaren lyfte hon också fram samarbetet i Västra Götaland där Trollhättan bidrar aktivt och är en inspiration för övriga kommuner i länet.

– Kommunen vågar hela tiden testa nya vägar med olika projekt och har ett nära samarbete med högskolan på orten som utvärderar, sa Charlotta Rehnman Wigstad.

Hon betonade också fram kommunens systematik i arbetet med årliga handlingsplaner, en aktiv samverkan med kommunpolis, krögare och träningsanläggningar.

Anna Kindberg, områdeschef på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, lyfte i sitt tack fram värdet av att det finns ett pris för förebyggande arbete eftersom det är så svårt att mäta.
– Det här priset är på ett sätt en värdemätning på det förebyggande arbetet, sa hon.

Anna Kindberg underströk att all personal är viktig för att bli en framgångsrik kommun och att det behöver vara rätt personer. Hon lyfte särskilt fram drogförebyggande samordnaren Monika Leijon och hennes innovativa tänkande kring bland annat samarbeten.

Anna Kindberg betonade också att det behövs både ekonomiska och andra styrande förutsättningar för att kunna lyckas med det förebyggande arbetet.

– Det är jätteviktigt att vi har ett politiskt stöd och att man ser behoven även i de tajta ekonomiska tider som är nu och vågar satsa och förstår att det här är viktigt, sa Anna Kindberg.

Årets förebyggare Stefan Åberg. Foto: CAN

Årets förebyggare blev Stefan Åberg, ANDTS-samordnare på Helsingborgs stad . Charlotta Rehnman Wigstad beskrev honom i sin presentation som en envis och innovativ person som gjort betydande insatser för att förebygga droganvändning och som en inspirerande förebild.

Han har bland annat tagit fram Verktygslådan, en digital plattform som erbjuder information och resurser för att arbeta med drogförebyggande åtgärder i skolan. Dessutom driver han SANDT-podden som är en podcast som tar upp aktuella ANDTS-frågor. Helsingborgs största podd, påpekade Stefan Åberg i sitt tacktal.

– Ibland pratas det om det här med pengar de här plattformarna har inte kostat mig en krona under alla år. Man kan göra mycket om man vill, och det gäller att kroka arm med rätt personer, sa Stefan Åberg.

Juryn beskriver också att som tidigare seniormästare i brottning (weltervikt), har Stefan även en unik insikt i vikten av ren träning och de menar att han kan vara särskilt stolt över sitt arbete med “Ren Träning HBG”, ett gemensamt initiativ mot användningen av anabola androgena steroider och andra otillåtna preparat på gym.

Priserna Årets förebyggare och Årets förebyggare kommun har delats ut sedan 2011. Juryn består av representanter från CAN, IQ och länsstyrelserna.

Annonser