Lägre skatt på snus får kritik

Regeringen och Sverigedemokraterna vill sänka skatten på brunt snus nästa år med 20 procent, och samtidigt höja skatten på cigaretter och rulltobak med nio procent. Billigare snus (cirka tre kronor dosan) får kritik ur folkhälsosynpunkt – ”fler unga kommer börja snusa”.


Bland andra är A Non Smoking Generation upprörda och anser att regeringen sviker de unga:
– Det är en katastrof. Vi behöver hjälpa människor att sluta snusa, inte fler som snusar. Det här förslaget innebär ju att fler unga kommer börja snusa och utsätta sig själva för alla de skaderisker som snus faktiskt innebär, säger generalsekreterare Helen Stjerna till TV4.

Att ett cigarettpaket samtidigt blir cirka fyra kronor dyrare, enligt förslaget, försvarar regeringen och SD med att rökning är farligare än att snusa. Men Helen Stjerna på A Non smoking generation menar att även om ”snus kanske är mindre farligt än cigaretter, så är det fortfarande långt ifrån ofarligt”.

Snus kan bl. a påverka hjärta, kärl och kan leda till högre blodtryck. Dessutom har de som snusar större risk att få diabetes typ 2, jämfört med en ickesnusare, enligt Folkhälsomyndigheten.

Tobaksskatteförslaget från regeringen släpps i samband med höstbudgeten, men föreslås börja gälla först 1 november 2024. Och så kallat vitt snus, e-vätskor och andra tobaksfria varor omfattas inte av förslag.

Sänkt snusskatt beräknas kosta staten cirka 130 miljoner kronor 2024 och 800 miljoner för 2025. Men den minskade skatteintäkten kan balanseras genom skattehöjningen på cigaretter, enligt finansdepartementets beräkningar rapporterar TT.

Annonser