Drev amfetaminfabrik – 13 döms till fängelse

I torsdags kom domen i en omfattande narkotikahärva med bl. a tillverkning av amfetamin i ett stall i Blekinge och en bostad i Skåne. Tretton personer döms av Kristianstads tingsrätt till fängelse mellan fyra år och 9,5 år för synnerligen grovt narkotikabrott alternativt grovt narkotikabrott.


Det var 2021 som polisen efter fått information inledde spaning mot några personer, bland annat efter fått tillgång till kriminellas kommunikation på krypterade chattar (t.ex Sky ECC och Anom). Fallet växte och bevis samlades även in från hemlig avlyssning, filmer och dataavläsning.

I maj 2021 gjordes tillslag mot ligan och de flesta av de misstänkta greps och häktades sedan. De ska bland annat deltagit på olika sätt i tillverkning av amfetamin i en bostad i skånska Osby och i ett stall i Pukavik i Sölvesborgs kommun och sålt vidare narkotikan, bland annat i Stockholmsområdet.

Totalt uppges ligan ha hanterat 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, mycket ecstasy och en mindre mängd kokain. Gatuvärdet bedöms till cirka 82 miljoner kronor.

Rättegången mot de 15 åtalade personer i härvan – för tillverkning, köp, transport eller sålt narkotikan med mera – inleddes i december ifjol och avslutades i juni i år.

Kristianstads tingsrätt dömer nu tio av dem till fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, några av dem även för vapenbrott, dopingbrott, penningtvätt och bedrägeri.
Tre andra döms till fängelse för grovt narkotikabrott och två personer döms för skyddande av brottsling till villkorlig dom och böter.

Rätten var enig i sin dom, enligt domstolens pressmeddelande.

Annonser