Liga hade amfetaminfabrik – 15 åtalas

I en stor amfetaminhärva i Skåne och Blekinge har femton personer åtalats, varav 13 för synnerligen grovt narkotikabrott. I den omfattande utredning finns många spaningsbilder och bevisning även från avkrypterade kommunikationstjänster.


Utredningen har pågått sedan våren 2021 med bland annat spaning och hemlig avlyssning. Enligt åklagarna bedrev ligan amfetamintillverkning i ett stall i Sölvesborgs kommun i Blekinge och i ett hus i Osby.

– Det är en synnerligen omfattande tillverkning av amfetamin som skett på svensk mark. Vår uppfattning är att det var avsett för den svenska marknaden och spridning i missbrukarleden i Sverige, säger kammaråklagare Marie Reutne, som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Vid tre tillfällen gjordes stora tillslag när 60 till 88 kilos-partier av amfetamin överlämnades till köpare, som skulle föra den vidare till försäljning till missbrukare runt landet. Bland annat i Skåne, Göteborgstrakten och Värmdö. Men även andra drogslag har hanterats.

Totalt handlar förundersökningen om 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, ecstasy och en mindre mängd kokain. Gatuvärdet beräknas till cirka 82 miljoner kronor.

Vid tillslag i amfetaminfabriken i Blekinge hittades senare även cannabis och ett gevär. Foto: Polisen

Tretton personer – som samtliga är häktade – åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, varav fyra anses misstänks vara huvudmän och är från Kristianstad. Dessutom åtalas tre personer för grovt vapenbrott, då polisen hittade vapen i samband med tillslagen.

Bevisning består förutom beslag, tusentals spaningsbilder och tekniska analyser även av tillgång till information från chattar/kommunikation som de inblandade fört via krypteringstjänsterna Anom och Sky ECC, som polisen utomlands lyckats få tag i.

– Vi har kunnat använda den krypterade kommunikationen för att verifiera och knyta olika personer till platser och händelser som vi redan hade i utredningen, säger Fredrik Liljeroos, chef för utredningssektionen för polisområde Blekinge och nordöstra Skåne, i en kommentar.

Totalt åtalas 15 personer i härvan i Kristianstads tingsrätt, de flesta nekar till brott.. Den stundande rättegången beräknas ta omkring 50 dagar och ska hållas i Malmö tingsrätts säkerhetssal.

Se fler av polisens spaningsbilder i narkotikahärvan, via SVT Blekinge.

Annonser