Nya alkoholskatter i Storbritannien

LONDON Från den 1 augusti har alkoholskattesystemet i Storbritannien förändrats och i princip alla alkoholdrycker beskattas efter alkoholhalt.

Det var redan 2021 som den brittiska regeringen meddelade att alkoholskattesystemet skulle reformeras. Dåvarande finansminister Rishi Sunak, beskrev Storbritanniens gamla system för alkoholavgifter som ”föråldrat, komplext och fullt av historiska anomalier”.

Samtidigt som alkoholskattesystemet förändras upphör också den paus i inflationsjusteringen av alkoholskatterna som gällt hittills, och det innebär framför allt ökade skatter på vin och sprit.
Samtidigt är den senaste frysningen av skatten långt ifrån den första. Organisationen IAS konstaterar i sin analys av förändringen att även efter höjningen den 1 augusti så är alkoholskatterna, med hänsyn tagen till inflationen, betydligt lägre än de var 2012/13.

Enligt organisationen är höjningen bara den andra gången på 12 år som de flesta punktskatter på alkohol höjts i takt med inflationen.

Även om skatten nu är kopplad till alkoholhalt, är skatten högre per volymprocent för starkare alkoholdrycker och beskattningen skiljer sig också beroende på typ av alkohol.

När det gäller sprit så ligger skatten på 31,64 pund per liter ren alkohol, vilket motsvarar ungefär 427 kronor. Som jämförelse ligger den svenska skatten på sprit på 522 kronor per lite ren alkohol. Vin på runt 8 procents alkoholhalt beskattas med 24,77 pund per lite ren alkohol. I Sverige är beskattningen per liter vin och indelad i olika klasser, men nivån blir ungefär den samma som i Storbritannien.

Den brittiska regeringen gör dessutom en särskild satsning på att utöka skatterabatten för drycker som säljs på pubar, det som kallats för ”draught relief” ytterligare. Det som ett sätta att stödja den brittiska pubkulturen. För att få del av skatterabatten ska produkterna ha en alkoholhalt under 8,5 volymprocent och vara förpackade i behållare som rymmer minst 20 liter och är anslutna till ett dispensersystem.

 

Annonser