Folkhälsomyndigheten kartlägger narkotikabruk

Folkhälsomyndigheten håller på att kartlägga det problematiska bruket av narkotika. Det uppger myndigheten för Drugnews. Senaste detta skedde var 2007.


Riksdagsledamoten Johan Hultberg lyfte i förra veckan upp att Sverige har dålig koll både på antalet tunga missbrukare och hur många som får Laro-behandling.

Joakim Strandberg, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, uppger att Folkhälsomyndigheten just nu genomför en skattning av det problematiska bruket av narkotika utifrån registerdata. Senast en sådan undersökning genomfördes var 2007. Det året uppskattades att 29 500 personer i Sverige var problematiska narkotikaanvändare.

– Vi använder inte begreppet tungt missbruk. Vi utgår från samma definition av problematisk narkotikaanvändning som användes 2007, men med flera datakällor eftersom en kombination av fler relevanta register förbättrar möjligheten att beskriva förekomsten i befolkningen, uppger Joakim Strandberg för Drugnews.

Även när det gäller uppföljning av läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende, Laro, håller den ansvariga myndigheten Socialstyrelsen på att utveckla arbetet.

– Vi har tidigare gjort skattningar av antalet patienter som får Laro-behandling, men har nu påbörjat ett arbete för att mer systematiskt kunna följa upp behandlingen på nationell nivå, säger Maria Branting, samordnare ANDTS på Socialstyrelsen till Drugnews.

Socialstyrelsen planerar att presentera ett eller flera alternativ för uppföljning av Laro-vården till årsskiftet. Maria Branting påpekar också att den pågående Narkotikautredningen har i uppdrag att undersöka hur LARO-behandlingen kan bli mer jämlik och tillgänglig.

Annonser