Ny regering utsedd – med lik i garderoben

Ulf Kristersson (M) har nu formellt tillträtt som statsminister och nya regeringen har varit hos kungen. Flera av de nya ministrarna har ”skelett i garderoben”.


I regeringsförklaringen i riksdagen sa Ulf Kristersson att han ska lösa landets stora problem. Med utanförskap, rusande elpriser, lågkonjunktur och den organiserade brottsligheten. Dessutom föra Nato-medlemskapet i hamn.

Nye statsministern Ulf Kristersson (M) höll sin regeringsförklaring. Skärmdump Riksdagen

Han nämnde i sitt långa tal otryggheten, brottsligheten och att staten måste ta tillbaka kontrollen. Han utlovar ”danska insatser mot svenska brott”, med exempelvis dubbla straff för gängmedlemmar som i grannlandet.
– Vi är i ett svårt läge och det kan bli värre innan det blir bättre. De grovt kriminella som kontrollerar stadsdelar och illegala marknader, kommer inte ge upp dem frivilligt. Och inte dra sig tillbaka självmant. Staten måste både ta och vinna den kampen. Trygghet har blivit vår tids stora frihetsfråga, sa han.

Skärpt rättspolitik utlovas med högre straff, anonyma vittnet, tillfälliga vistelsezoner, fler poliser och nya verktyg för tullen att stoppa utländska stöldligor.
Men även minskad invandring, där SD:s krav för samarbete märks i planerna.

Gunnar Strömmer. Foto: Axel Adolfsson

Statsministern presenterade sina ministrar som ska leda arbetet (M får 13 statsråd, KD 6 och Liberalerna 5, se hela listan nedan).
En tung post blir justitieminister, som Gunnar Strömmer (M, advokat och till nu partisekreterare) utsetts till. På departementet där ska ett nytt råd inrättas som ska leda arbetet mot den grova brottsligheten.
– Svenska folket förväntar sig att vi omedelbart kraftsamlar och börjar arbeta mot grova brottsligheten. Vi har haft ökning av dödliga skjutningar i flera år. Det kommer att ta tid innan kurvan vänder, men hoppas att det kommer märkas ganska snart, sa han till SVT.

Jakob Forssmed och Acko Ankarberg Johansson tar plats på Socialdepartementet. Foto: KD

Socialdepartementet ska ledas av hela fyra statsråd.
Jakob Forssmed (KD) blir socialminister (även ansvar för idrottsfrågor), sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD, tidigare ordförande i riksdagens socialutskott), socialtjänstminister Camilla Waltersson (M, engagerad i barnrättsfrågor och drivit på för lagen ”Lilla hjärtat”), samt äldre- och sjukförsäkringsminister Anna Tenje (M).
Vem som främst får ANDTS-frågorna på sitt bord är inte än uttalat, Ankarberg Johansson har varit aktiv om beroendevård och samsjuklighetsfrågan.

När de nya ministrarna svarar på frågor från media om ”skelett i garderoben” så svarar flera att de åkt fast för fortkörning och fått böta och haft skulder som gått till kronofogden. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) säger att han blev av med körkortet när han körde mot rött.

Anna Tenje berättar för Aftonbladet att hon ”för ett tag sedan råkade ta med mig min sons scoutkniv när jag var på ett besök i riksdagen med partiledningen. Och jag har också i mina tidiga år under studenttiden när jag bodde i Skottland testat marijuana”.
Även nye försvarsministern Pål Jonson (M) säger att han fått fortkörningsböter, parkeringsböter och ”provade marijuana vid ett tillfälle i London 1996”.
Justitieminister Strömmer tillstår att han ”köpte svart städhjälp för cirka 20 år sedan vid några tillfällen” och åkt fast för fortkörning två gånger och fått böta.

Romina Pourmokhtari (L), milöminister. Foto: Riksdagen

Romina Pourmokhtari, 26 år, klimat- och miljöminister, blir yngsta ministern i en svensk regering.
– Jag brinner för klimatet, för feminismen, för skolan och friheten, säger hon till SVT, men svarar inte på frågan om eventuella skelett.
Hon är avgående ordförande för Liberal Ungdom, har länge argumenterat för att legalisera cannabis, och tidigare kritiserat samarbetet mellan M och SD. Hon tonar nu ner sin SD-kritik, säger att hon självklart har kvar sina åsikter, inte ”ville gå hem och tjura”, utan ta ansvar för Sverige. Liberalerna har efter valresultatet valt att ingå i en regering, som hon ”är hedrad över att vara del av”.

Efter träffen med tredje statsmakten, så vandrade ministrarna till kungen på Slottet för en skifteskonselj där statsministern och nya regeringen formellt tillträdde.

Kommentar: Tidigare statsminister Magdalena Andersson (S) om Kristerssons regeringsförklaring:
– Det ekade tomt på flera områden, om nödvändiga resurser till välfärden, skolan, vården och äldreomsorgen för att slippa stora besparingspaket. Och det är bra med hårda tag mot brottslighet och skärpta straff, men man måste ju även strypa nyrekryteringen till gängen, säger hon. Och tillade att högkostnadsskydd från 1 november för höga elpriser fanns inte med, ett löftesbrott.

Irma Kilim, IOGT-NTO. Foto: Linda Håkansson

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO tycker folkhälsoperspektiv knappt märks i talet:
– Det är anmärkningsvärt att en regeringsförklaring, med en pandemi i närtid, helt saknar åtgärder när det kommer till förebyggande folkhälsoarbete, säger Irma Kilim, drogpolitisk chef på organisationen, i ett pressmeddelande.

Alkohol och droger nämns inte i talet, men IOGT-NTO välkomnar att nya regeringen vill stärka beroendevården och att den ska ligga på regionerna. Skarp kritik riktas dock mot förslag i fyrpartidokumentet ”Tidö-avtalet” att utreda möjlighet att utvisa personer på grund av bristande vandel, där ”missbruk” listas som en tänkbar grund.
– Individer som befinner sig i ett missbruk behöver en väg ut ur missbruket, inte ut ur Sverige, säger Kilim. 


De nya ministrarna (elva kvinnor och 13 män): statsminister Ulf Kristersson, EU-minister: Jessika Roswall, justitieminister: Gunnar Strömmer, migrationsminister: Maria Malmer Stenergaard, utrikesminister: Tobias Billström, bistånds- och utrikeshandelsminister: Johan Forssell, försvarsminister: Pål Jonson, civilförsvarsminister: Carl-Oskar Bohlin.
Socialminister Jakob Forssmed, sjukvårdsminister: Acko Ankarberg Johansson, socialtjänstminister: Camilla Waltersson Grönvall, äldre- och socialförsäkringsminister: Anna Tenje. Finansminister: Elisabeth Svantesson, finansmarknadsminister: Niklas Wykman, civilminister: Erik Slottner, utbildningsminister: Mats Persson, skolminister: Lotta Edholm.
Näringsminister, energiminister och vice statsminister: Ebba Busch, klimat- och miljöminister: Romina Pormoukhtari, kulturminister: Parisa Liljestrand, integrationsminister: Johan Pehrson, jämställdhetsminister: Paulina Brandberg. Landsbygdsminister: Peter Kullgren och infrastrukturminister: Andreas Carlson.

Annonser