Officer sparkas efter dopingbrott

En lägre officer vid Luftvärnsregementet i Halmstad sägs upp från sitt jobb efter att polisen vid en kontroll i hans bil hittat anabola steroider. Försvarets personalansvarsnämnd anser att han är en säkerhetsrisk.


Den försvarsanställde specialistofficeren stoppades i januari i en poliskontroll och förbjudna hormonpreparat med testoron hittades i hans bil. Vid en påföljande husrannsakan hittades mer dopingmedel i hans bostad, totalt 4 248 enheter anabola steroider, rapporterar Hallandsposten.

Mannen har erkänt brott och dömdes till villkorlig dom och 60 dagsböter för dopingbrott av normalgraden. Regementschefen ansåg att det räckte med löneavdrag, då mannen skaffat preparaten för eget bruk, varit hjälpsam under utredningen och ville sluta använda dopingmedel. Han lät även dopingtesta sig under våren och de positiva svaren sjönk alltmer.

Men försvarets personalansvarsnämnd har nu ändå beslutat att säga upp officeren från sin anställning. Bland annat betonas vikten av att försvarsanställda ska följa lagar och ta avstånd från olaglig drog- och dopinganvändning.
”Att bruka anabola steroider innebär en betydande säkerhetsrisk för både den arbetstagare som brukar och dennes kollegor”, skriver nämnden rapporterar Hallandsposten.

Annonser