Narkotika-skandal i norska högvakten

OSLO 30 soldater ur Kongens Garde, den norska högvakten, avskedas sedan de erkänt att de använd olagliga droger.  Ärendet startade efter ett tips om narkotikaanvändning under en privat fest under sommarens ledighet.


Till en början var det fem personer som erkände att de använt narkotika. Därefter har ytterligare 25 värnpliktiga trätt fram och erkänt att de använt illegala droger, bland annat kokain, cannabis och ecstacy, under ledigheten. Dessa får nu lämna försvaret och Hans Majestets Kongens Garde.

– Jag har inget förtroende för de 30 som erkänner att de använt illegala droger, säger vaktchefen Trond Robert Forbregd till norska NRK .

Enligt Trond Robert Forbregd finns det inget som tyder på att det ska finnas några ytterligare fall, men betonar också att de inte är naiva utan kommer att möte den utveckling som finns i samhället både med förebyggande arbete och kontroller.

Brage Steinson Wiik-Hansen, talesman för den norska försvarsmakten betonar att det inte finns några tecken eller misstankar på att narkotika använts under tjänstetid.

–  Användning av illegala droger i eller utanför tjänst är inte förenligt med tjänstgöring i Försvarsmakten och är anledningen till att de personer det gäller nu sägs upp, säger Steinson Wiik-Hansen, säger till NRK.

Hans Majestets Kongens Garde, har omkring 160 anställda och runt 1 600 värnpliktiga. De ansvarar bland annat för vakthållningen vid slottet i Oslo, men är också en del av försvaret av den norska huvudstaden och kan stödja polisen i en krissituation.

Annonser