Minister vill se finsk utredning om brukarrum

Det finska medborgarinitiativet om att möjliggöra brukarrum för injicering av narkotika ser ut att få regeringsstöd. Familje- och omsorgsminister Aki Lindén (S) är positiv och vill se en utredning om vilka lagförändringar som krävs.


– Jag tycker att det vore motiverat att pröva det i någon av kommunerna, till exempel den största, det vill säga Helsingfors, säger Lindén i en intervju om brukarrum med Yle.

Lindén kommer att föreslå en utredning om brukarrum för personer med drogberoende för att kartlägga vilka ändringar i lagstiftningen som krävs för att de ska kunna bli verklighet. Han säger att beredningen kan inledas redan nu men att beslutet troligtvis måste fattas av nästa regering efter riksdagsvalet våren 2023.

Så kallade brukarrum är platser där det är möjligt att injicera narkotika under överseende av sjukvårdspersonal för att minska risken för överdoser och dödsfall.  Eftersom  användningen av droger är olagligt överallt i Finland kräver brukarrum förändringar i lagstiftningen så att narkotika skulle kunna användas i rummen utan att det är ett brott.

Familje- och omsorgsminister Aki Lindén är tydlig med att han inte stödjer en bredare avkriminalisering av narkotika.

– Det skulle vara en farlig signal på sitt sätt, eftersom det faktiskt skulle kunna öka det här problemet.

Det var i slutet av juli i år som ett medborgarinitiativ om att tillåta försöksverksamhet med brukarrum i fick de mer än 50 000 undertecknare som behövs för att frågan ska gå vidare till den finska riksdagen.

 

Annonser