Körkortsindragningar på grund av rattfylleri ökar igen

Körkortsindragningar på grund av rattfylleri ökar igen efter att antalet minskat kraftigt under 2021. Det visar halvårsstatistiken från Transportstyrelsen, som också visar att antalet indragna körkort totalt minskat. En orsak kan vara att de rutinmässiga utandningsproven återupptagit.

Fler körkort återkallade

Under 2021 återkallades 5 970 körkort på grund av rattfylleri eller drograttfylleri, betydligt färre än både 2019 och 2020. 2019 återkallades nästan 6 500 körkort av dessa anledningar.

Under första halvåret 2022 har 3 200 körkort återkallats på grund av rattfylleri och drograttfylleri – en ökning med 2,8 procent jämfört med året innan. Samtidigt var det totala antalet indragna körkort första halvåret 2022 nästan 4 500 färre än under motsvarande period 2021.

– Anledningen till att fler körkort återkallats på grund av rattfylleri det första halvåret i år beror sannolikt på att polisen åter börjat utföra rutinmässiga utandningsprov vid trafikkontroller, vilket inte gjordes under pandemin, säger sektionschef Maria Lundberg Ohlsson på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Annonser