De flesta dricker mer på sommaren

Mer än varannan svensk dricker mer och oftare alkohol under semestern jämfört med annars under året. Småbarnsföräldrar är de som mest ändrar sina vanor och dricker mer under sommaren, visar en undersökning från IQ.


De flesta dricker mer alkohol på sommaren. För många är det naturligt att dricka mer då många är lediga. Och slipper alla ”vardags-måsten”.

Men det är inte helt oproblematiskt att ändra sina dryckesvanor.

Karin Hagman. Foto: IQ

– Det är så klart inte farligare att dricka alkohol på en vardag än på helgen, men det kan bli problematiskt om man lägger till nya tillfällen och samtidigt behåller sina gamla. Därför är det viktigt att reflektera över sina vanor. Vi har en tendens att underskatta hur mycket alkohol vi dricker när det blir vid många tillfällen i veckan, säger Karin Hagman, avgående vd på IQ – ett dotterbolag till Systembolaget, i en kommentar.

I undersökningen som Novus gjort på uppdrag av IQ, så gjordes 4 015 intervjuer med personer som är 16 år och äldre. 55 procent svarade att de dricker lite eller mycket oftare på semestern – av de som bor i storstäder dricker 60 procent oftare medan 53 procent av de som bor i landsbygdskommuner.

Några som klart ändrar sina alkoholvanor under sommaren mer än andra är de som har barn hemmaboende och de som har småbarn hemma (under 5 år) ändrar dryckesvanorna mest. Sex av tio med hemmavarande barn dricker oftare alkohol under semestern, och de med småbarn hela 68 procent, medan bara varannan tonårsförälder (53 proc.), vilket är som genomsnittssvensken.

– Som förälder är det viktigt att tänka på hur man hanterar alkohol när man är tillsammans med barn. Jag tycker inte att man ska bli berusad när barnen är med. De märker redan vid små mängder alkohol att vuxna förändras och det kan upplevas otryggt, säger Karin Hagman.

IQ:s undersökning visar att fler än varannan svensk dricker oftare och mer under semestern. Tolv procent uppger att de dricker mycket oftare under sommaren och nära var tionde (9 proc.) svarar att de dricker mycket mer än annars under året. Könsskillnaderna var mycket små.

IQloggaTips från IQ inför sommarledigheten:
• Fundera över vilken plats du vill att alkoholen ska ha under din semester och om alkohol verkligen leder till en trevligare semester för dig och personer i din omgivning.

• Håll koll på ditt drickande. Bestäm dig för hur mycket, och hur ofta du tänker dricka alkohol, och håll dig till det.

• Om du dricker alkohol, varva med alkoholfria drycker.

Inför Midsommarfesten tipsar IQ om hur man kan må bättre dagen efter:
Ät ordentigt. Hetsdrick inte. Varva med vatten etc. Alkoholtjata inte på någon annan.

För den som funderar över sina eller andras alkoholvanor, så finns några nättjänster:
Alkoholprofilen.se (där kan personer 18 år och äldre göra anonymt test om sina alkoholvanor).
Alkoholsnacket.se ger stöd till den som oroas över någon annans drickande och guidar till ett första samtal.

Fotnot: IQ:s undersökning är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, som garanterar representativa resultat. 4 015 personer intervjuades, (16 år eller äldre), 19 maj – 2 juni 2022. Deltagarfrekvensen var 61 procent.

Annonser