Asiatisk drogkung gripen

AMSTERDAM Polis i Nederländerna har gripit Tse Chi Lop, misstänkt ledare för Asiens största narkotikakartell. Han är internationellt efterlyst av federala polisen i Australien där hans kartell uppges dominera smugglingen till landet.

Tse chi Lop föddes i södra Kina 1963 och är numer kanadensisk medborgare. Han misstänks leda en ökänd narkotikaliga (Sam Gor Syndicate eller The Company) i Asien som beskrivs som ”triad-liknande” och uppges sälja och kontrollera narkotika värt 70 miljarder dollar, enligt BBC.

Han är efterlyst sedan 2013 efter en australiskledd polisoperation avslöjade omfattande smuggling till Australien – ligan stod för uppåt 70 procent av smuggling av heroin och metamfetamin dit. Från 2019 har han varit efterlyst i hela världen.

Han greps i fredags i Nederländerna på Schipol-flygplatsen där han senare häktades misstänkt för narkotikabrott, penningtvätt och lett en liga som operatera i minst fem länder. Australien kommer nu att begära att han utlämnas från Nederländerna dit, enligt federala polisen AFP som jagat honom i över tio år.

57-årige Tse har varit en av världens mest eftersökta personer och jämförs med ökända narkotikabrottslingar som mexikanen Joaquin ”El Chapo” Guzman och colombianen Pablo Escobar.

• Tweet och länk till lång Reuters-artikel om Tse 2019, där han beskrevs som Asiens mest jagade man”.

Annonser