Jättebeslag av meth-piller i Laos

VIENTIANE Polis i Laos slog i förra veckan till mot en narkotikaliga och beslagtog 36 miljoner methamfetamin-tabletter i Bokeo-provinsen i ”Gyllene triangeln”. Ett rekordbeslag som tyder på att droghandeln flyr från det oroliga och osäkra Myanmar.

Beslaget i onsdags gjordes i Huay Xai-distriktet vid ”Gyllene Triangeln”, ett område i Laos, Thailand och Myanmar (Burma), sedan länge ökänt för narkotikasmuggling (tidigare främst av opium/heroin, men senare år mer av syntetiska preparat).

I den laotiska polisens razzia beslagtogs 36,5 miljoner methamfetamin-tabletter, 590 kilo kristalliserat methamfetamin (”crystal meth”) och flera paket med heroin. Tre män och en kvinna greps samtidigt, rapporterar Vientiane Times.

Det största beslaget i Sydostasien av methamfetamin gjordes i samma nordöstra provins i Laos i oktober ifjol då 55,6 miljoner meth-tabletter upptäcktes av polisen, bland annat i öllådor på en lastbil.

Sydostasien. Google Map.

FN-organet mot brott och narkotikas regionala expert i området, Jeremy Douglas, varnar för att drogproduktion och smuggling flyttat från Shanstaten i Myanmar till kring Mekongfloden som följer Laos gräns mot Thailand.
– Där kan organiserade ligor behandla flodregionen som en lekplats där de har alla element de behöver, uppger han för AP.

Sedan förra våren pågår ett blodigt uppror mot militärjuntan i Myanmar och säkerhet och tillverkning av methamfetamin-tabletter och andra preparat har därför flödat från Shan-provinsen över gränsen österut. Laos håller istället på att bli ”favoritporten för droghandlare”. Drogerna förs vidare till Thailand, där har en stor missbruksmarknad, och vidare till andra länder.

Om narkotika-flödet ska kunna bromsas från Triangeln, så måste ländernas regeringar få grepp om kemikaliehandeln, säkra sina gränser och försvåra penningtvätt, menar FN-experten Jeremy Douglas.

LAOS. (Demokratiska folkrepubliken Laos) styrs av ett kommunistparti, med visst folkligt stöd, senare år har steg tagits i demokratisk riktning. Har cirka 6,6 miljoner invånare. Huvudstad Vientiane. Landet gränser till Myanmar och Thailand i väster, Vietnam i öster och Kina i norr. Västgränsen följer till stor del Mekongfloden.

Annonser