78-åring dömd för cannabisodling

En 78-årlig kvinna och hennes son i Norrköping odlade cannabis i garaget i ”medicinskt syfte”. Nu har de dömts för narkotikabrott.

I våras gjorde polisen husrannsakan på två adresser i staden och beslagtog totalt 550 gram cannabis. En del var från en hemmaodling i den gamla kvinnans garage, rapporterar Norrköpings Tidningar.

I förhör uppgav kvinnan som lider av flera sjukdomar sig prövat olika mediciner mot sin svåra värk. Men att det enda som hjälpt mot smärtorna var cannabisbaserad olja.

Hon läste in sig om odling och handlade frön på internet. Sonen fick sköta odlingen och förvarade skörden i sin bostad. Han bakade även kakor av drogen, men hade mindre effekt. Själv använde han cannabis för att lindra psykiska besvär.

Båda nekar till narkotikabrott, och hänvisar att de hade odlingen i medicinskt syfte. Men tingsrätten har nu dömt sonen till fyra månaders fängelse och den 78-åriga modern till villkorlig dom och dagsböter. Även om hon inte tar avstånd från narkotikaframställningen, så tar domstolen hänsyn till hennes ålder och dåliga hälsa.
Sonens sambo var också åtalad efter narkotikafynden, men frikänns helt då hon inte deltagit i hanteringen alls, enligt tingsrätten.

Annonser