Marijuanaodlare strider i hovrätten

D85-CannabisMedicinLogI torsdags försvarade Jens Waldmann från Vaggeryd i Göta hovrätt sin rätt att odla och självmedicinera med cannabis. ”Jag hävdar nödrätt. Jag slåss för mitt liv och hälsa, säger han till Drugnews.

– Jag har kämpat länge med min depression och ångest. Cannabis har hjälpt mig. Om jag inte rökt marijuana hade jag inte varit den jag är idag med familj och eget företag.

Det säger Jens Waldmann, 36, som är tatuerare i småländska Vaggeryd, efter dagens rättegång.
Han har i flera år kämpat med sin sjukdom, men ville inte pröva tunga bensodiazepiner som vården rekommenderade, ”jag ville inte bli en zombie”.

Jens Waldmann tatuerare i Vaggeryd.
Jens Waldmann tatuerare i Vaggeryd utmanar narkotikalagen.

Istället började han odla egen cannabis och röka hemma.
– En joint var tredje kväll gjorde att jag klarade vardagen och besvären försvann, säger han.

Men tullen hittade en påse cannabisfrö på väg till hans adress och i april ifjol gjorde polisen husrannsakan och fann nära 125 gram cannabis som han just skördat. Det skulle räcka ett år.

Jens Waldmann dömdes i tingsrätten för narkotikabrott (framställan, innehav och användning av cannabis) till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Han överklagade domen till hovrätten.

I Göta hovrätt i Jönköping i torsdags morse berättade han och advokaten om hans tröstlösa försök att få hjälp i sjukvården. Hur flera mediciner inte hjälpt och att ingen vågat skriva ut enda godkända medicinen i Sverige med cannabis som kan ges för cancer- och ms-sjuka.

– Jag hävdar nödrätt. Jag slåss mot en dödlig sjukdom i förlängningen. Jag har med mitt marijuanabruk inte skadat någon annan, inte sålt vidare. Det finns inga offer, inget missbruk, ingen belastning för samhället, säger han.

Sedan husrannsakan använder han inte narkotika längre, men berättar att han inte orkar hålla sig uppe, arbetar två tre veckor och sedan ”kraschar” och måste vila.

Åklagaren yrkar på att tingsrättens dom ska fastställas, betvivlar inte hans förklaring, men menar att Waldmann istället bör vända sig till sjukvården.

Hovrättens dom meddelas först om två veckor.
– Jag hoppas givetvis det ska gå bra, att man lyssnat och jag frikänns. Men det politiska läget är känsligt, rädsla för panik att varenda flummare ska kunna gå runt med lite hasch i fickan. Men så är inte fallet, mitt mål är att sjuka måste få en chans och inte straffas, säger han.

Jens Waldmann får stöd i bland åhörare rätten. Foto: Privat
Jens Waldmann stöds av åhörare rätten. Foto: Privat

På facebook-sidan ”Free Jens” hade han skrivit inför förhandlingen: ”Är det ett brott att nyttja naturen i medicinskt syfte när man överhuvudtaget inte påverkat någon annan än sig själv på något plan alls? ”

Han hoppas även att hans fall leder till debatt och att ”gammal skräckpropaganda” mot drogen balanseras och fakta når fram.
– Att cannabis har bra hälsoeffekter, är mindre farligt än alkohol och kommer nog så småningom att tillåtas även i Sverige.

Fallet har fått stort intresse och till rättegången i Jönköping hade ett 40-tal åhörare tagit sig för att stödja Jens Waldmann. Även föreningen cannalisörerna, som arbetar för en legalisering av drogen, fanns på plats.

Idag är det Läkemedelsverket som utreder och godkänner nya läkemedel. Regeringen beslutar om vilka substanser som ska narkotikaklassas (bl a utifrån FN:s narkotikakonventioner).

Kritisk till marijuana som medicin är Riksförbundet narkotikafritt samhälle.
– Marijuana är narkotikaklassat på goda grunder sedan länge. Det är skadligt, även om det finns intressanta medicinska effekter. Men vi kan inte alla vara vårt eget Läkemedelsverk och det är inte heller okey att själv odla opium för självmedicinering, säger generalsekreterare Per Johansson på RNS.

Ett 20-tal amerikanska delstater tillåter idag marijuana i medicinskt syfte. Dessutom har hittills Uruguay och delstaterna Colorado och Washington legaliserat cannabis för rekreationsbruk.

Annonser