Flera villiga köpa medicin utan recept

Över två miljoner svenskar (27 proc.) kan tänka sig köpa receptbelagda hostmedicin utan recept. Var femte (22 proc.) är villig köpa receptbelagda värktabletter på nätet utan läkarkontakt.

Det visar en undersökning av TNS Sifo med 2 000 intervjuer som Läkemedelsverket beställt. Särskilt unga vuxna i storstäderna kan tänka sig köpa läkemedel på internet, utan recept eller konsulterat läkare.
Det handlar i flera fall om narkotikaklassade läkemedel.

– Det oroar oss och visar på att många kan tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel från andra, mindre nogräknade källor, säger Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket.

Men det framgår också att det är fler som kan tänka sig handla på nätet utan recept, än som verkligen har gjort det.

Tolv procent av de tillfrågade svarade att de köpt ett eller flera läkemedel via nätet (vanligast antibiotika, hostmediciner, potensmedel, värkmedicin, sömnmedel). Men de flesta av dem hade gjort det efter läkarkontakt. Bara en procent uppgav att de handlat receptbelagda potensmedel, värk-, hostmedicin utan recept. Främst 18-29-åringar i storstan som hade gjort det.
Vanliga förklaringar handla receptbelagd medicin på nätet är att det är bekvämt, billigare och att kunna vara anonym.

B638-nyApoteksymbol2009.gifLäkemedelsverket vill genom studien upplysa om hur man köpa receptbelagda mediciner säkert och om risker med att handla från andra än godkända apotek. De flesta tillfrågade (55 procent) kände dock inte till symbolen för godkända nationella apotek.

I juli lanseras dessutom en ny EU-symbol för godkända internetapotek.

Undersökningen (pdf-fil, 9 sidor).

Annonser