Global razzia mot illegala läkemedel

LYON I en global Interpol-operation mot handel med falska läkemedel har 237 personer gripits, miljontals tabletter beslagtagits värt 200 miljoner kronor och falska nätapotek stängts. I Sverige gjord tullen rekordbeslag.

Operationen Pangea VII genomfördes 13 till 20 maj i 111 länder med brottsbekämpande myndigheter och läkemedelsverk runt världen för att bekämpa näthandel med illegala och piratkopierade mediciner . En handel som vuxit till en kriminell mångmiljardindustri.

Falska dopingmedel. Foto: Tullverket
Falska dopingmedel i beslag. Foto: Tullverket

Vid nära 600 kontroller i Sverige av brev och paket hittades 64 300 tabletter, och kapslar, dessutom tre liter dopingpreparat och nära två kilo pulver som det saknades tillstånd att införa.

Det är fyra gånger mer än i motsvarande operation i fjol.
– Det handlar främst här om dopingmedel, narkotikaklassade läkemedel och bantnings- och potensmedel. Kunderna vet inte vad de får, vissa är verkningslösa, några fungerar, andra kan innehålla hälsofarliga ämnen, säger Mats Pettersson som lett svenska Tullverkets insats, till Drugnews.

Vid kontroller på postcentraler i Sverige (såsom Arlanda, Landvetter, Toftanäs i Malmö och privata kurirbolag) beslagtogs misstänkta paket med tabletter som nu ska analyseras av Läkemedelsverket som också deltog i operationen.

– Vi gjorde husrannsakan hos en misstänkt i Stockholm efter hittat tio liter vätska, men han släpptes senare. Vi kommer att följa upp alla beslag och adressater förhöras när analyserna är klara, säger Mats Pettersson.

Stor del av tillverkning av illegala mediciner sker i Kina, Indien, Pakistan och Thailand. Paket sänds ofta via Storbritannien med mindre paket inuti med adresslapp klar och skickas sedan vidare inom EU där kontrollen ofta inte är lika noggrann. Ibland har prepataten gömts i ficklampor, kramdjur och elladdare.

Paket kontrolleras i Pangea-operationen. Foto: Interpol

I den världsomspännande operationen, som görs för sjunde året, så hittades totalt cirka 9,4 miljoner illegala medicindoser. Över 10 600 nätsidor som förmedlar falska läkemedel stängdes och 19 000 annonser togs bort. I Colombia avslöjades också tre illegala laboratorier.
Till västländer är det mest illegala doping, potens-medel och bantningsmedel som saluförs. I fattiga länder mer illegala cancermediciner, hiv- och maliariatabletter.

– Det enda fokus som de organiserade kriminella nätverken bakom handeln med falska mediciner har är att tjäna pengar, och de bryr sig inte om de potentiella livshotande konsekvenser deras verksamhet utgör, säger Interpols generalsekretare Ronald K. Noble.

Interpol har i år även samarbetat med stora betalföretag som Visa, Mastercard och Paypal för att stoppa pengaflödet till ”nätapotek” där illegala medicinerna säljs. Även Facebook har samarbetat och stoppat annonser till sajter. I Sverige har 19 sajter spårats som vänt sig till svenska kunder och 54 annonser upptäckts för illegala mediciner, bland annat på Blocket och Tradera.

Om man vill köpa säkra och effektiva läkemedel via nätet bör man förvissa sig om att det är från godkända apotek. Godkända svenska apotek känns igen på att de bör nationella apotekssymbolen, informerar Läkemedelsverket.

 

Annonser