Ökade opiumskördar i Afghanistan

KABUL Opiumodling fortsätter öka i Afghanistan, både vad gäller odlingsarealer och skördar. Årets rekordskörd når 6 400 ton opium, enligt FN:s beräkning.

En översiktsrapport presenterades i onsdags i Kabul och Wien av FN:s narkotikakontrollorgan UNODC och Afghanistans anti-narkotikaministerium.

Arealen för odling av opiumvallmo – som utgör grund till heroin – ökade sju procent till 224 000 hektar (209 000 ifjol) och produktionen beräknas öka 17 procent till 6 400 ton opium (5 500 ton ifjol).

UNODC:s direktör Juri Fedotov säger att Afghanistans narkotikaproblem fortsätter vara en global utmaning som kräver delat ansvar.

– Vi har inte råd att se den långsiktigt stabiliteten i Afghanistan och regionen i stort spåra ur genom hotet från opiaterna. Vad som krävs är större beslutsamhet för att ta itu med narkotikan på ett seriöst och konkret sätt inom såväl ekonomi, utveckling och säkerhetsagendan, sa han i en kommentar.

I det av krig och osäkerhet utsatta fattiga landet produceras omkring 90 procent av världens illegala opiater och heroin. Dessa nådde rekordnivå 2013 när produktionen nära ökade 50 procent jämfört med året före. Och den negativa utvecklingen har alltså fortsatt i år.

B-117-afghanistan1nv1.gifDet finns ett klart samband mellan osäkerhet och vallmoodling – den är störst i nio provinser i söder och västra regioner som även är de mest osäkra i landet och där rebeller är starkast. Där har motståndet varit starkast mot den Natoledda säkerhetsinsatsen som börjat avvecklas.

I Helmand-provinsen i söder ökade odlingen något i år och står för 46 procent av landets skördar av opium, följt av Kandahar, Fara och Nangarhar. Bara 15 provinser är helt fria från opiumodling.

Samtidigt minskade guvernörledda insatser att förstöra opiumodlingar från drygt 7 300 hektar ifjol till knappt 2 700 hektar i år (–63 proc.)

Annonser