Talibaner rycker fram i opiumprovins

KABUL Afghanska regeringsstyrkor fortsätter retirera från distrikt i Helmandprovinsen – där världens största opiumodlingar finns – när talibaner rycker fram.

I förra veckan lämnade regeringsstyrkor basen i Musa Qala i södra Helmand-provinsen efter månader av strider med talibankrigare. Ytterligare ett distrikt har nu övergetts. Det innebär att talibanerna nu kontrollerar en stor del av provinsen, rapporter Reuters.

I december ifjol omringades afghanska regeringsstyrkor i staden Sangin, vilket fick många att misstro deras förmåga att klara hålla provinsen. Flera hundra amerikanska militärer har sänds dit som stöd, liksom även brittiska och dansk personal som ska utbilda afghanska militären, rapporterar TT och Reuters.

Helmandprovinsen är traditionellt hjärtland för talibanrörelsen som drevs bort från makten i Afghanistan av en USA-ledd koalition i slutet av 2001. Men talibanerna har lyckats bita sig fast och finansierar motståndet delvis med narkotikapengar, (fast under sitt styre förbjöd de droganvändning och opiumodling av religiösa skäl). I provinsen finns även stora odlingar av opium, basen för det heroin som smugglas till västvärlden.

Nu bedöms talibanerna dominera eller hota minst en tredjedel av landet och har full kontroll i minst fyra distrikt, enigt USA-källor. USA har delvis avbrutit militära tillbakadragandet från Afghanistan, medan andra länder i koalitionen lämnat över ansvaret till afghansk militär.
Sverige deltog med som mest cirka 500 personer i militära insatsen. Från hösten 2014 arbetar bara ett 50-tal personer kvar, de flesta rådgivare till afghanska säkerhetsstyrkor eller i Isaf-staber, enligt Försvarsmakten.

Annonser