Nyktrare i heta Almedalen?

Idag inleds Almedalsveckan i Visby – med mer besökare än någonsin. Tillställningen kan samtidigt bli den nyktraste och med alkoholfria folkrörelseinitiativet Almedalsdrinken i ny smak.

För två år sedan fick den utmärkelsen Hetast Almedalen, i år är den baserad på äpple, lime och ingefära.

Almedalsdrinken 2014 – mer spetsig och syrlig med bas av äpple och lime med en tvist av ingefära.
Almedalsdrinken – i år mer spetsig och syrlig med bas av äpple och lime med en tvist av ingefära.

– Jag hoppas att Almedalsdrinken fortsätter att utveckla Almedalen. Vi ska alla kunna vara en del av det politiska samtalet utan att vara begränsade av alkoholnormen. Almedalsdrinken är ett sätt att förpassa rosétvånget till politikerveckans historiebok, säger Malin Thorson, talesperson för Almedalsdrinken.

Även om antalet tillfälliga serveringstillstånd har ökat med 50 procent senaste fem åren, så har svagare drycker blivit allt mer populära, skriver Dagens Nyheter. Och med tanke på att besökarantalet nog fördubblats, så är rosébubblande alkoholminglen inte lika självklara längre.

Det nyktraste stället är nog Soberian där folkrörelser mot droger samsas nära Donners plats. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård inviger söndag eftermiddag och drinken serveras.

Under superårvalet har antalet arrangemang gått genom taket – 3 484 möten och mingel finns med i officiella programmet. Flera hundra om sociala frågor och ANDT-nära ämnen och politiker grillas om exempelvis unga uteliv och hur barn till missbrukare ska få mer stöd.

Soberian är en naturlig plats för dessa, Riksförbundet narkotikafritt samhälle har en egen liten scen närmare Almedalen och ruschar av 27 punkter i snabba kortmöten om bland annat ungdomsförbunden syn på cannabis.

Men även andra – såsom Tobaksfakta, Systembolaget, IQ, bryggeriet Carlsberg och Ufold vid Uppsala universitet – anordnar intressanta debatter och möten om alkoholsmuggling, narkotikalegalisering och hur nu ett rökfritt Sverige 2025…

Drugnews redaktion tar färjan över och följer politikercirkusen med lobbyister, kandidater, folkrörelseaktiva och allmänhet i en salig röra under veckan.

Annonser