Almedalbesökare mer alkoholliberala

En enkät bland besökarna under pågående Almedalsveckan visar att de är betydligt mer liberala om alkohol jämfört med svenskar överlag.

Systembolagets dotterbolag IQ har fått svar från över 1600 personer som ska besöka politikerveckan Almedalen i år. Besökarnas attityder har jämförts med IQ:s alkoholindex som årligen följer allmänheten i olika sammanhang.

Exempelvis tycker 44 procent av almedalsbesökarna att det är okey att skåla på arbetstid, motsvarande siffra bland allmänheten är 25 procent.

Det visar sig också att färre (23 procent) av almedalsbesökarna tycker det är fel att bli berusad vid middag på restaurang, jämfört med 42 procent bland allmänheten. Bara var femte (18 proc.) av besökarna tycker det är fel att någon gång emellanåt blir berusad på privata fester, jämfört med 28 procent bland svenskar överlag.

– Resultatet av vår jämförelse visar att almedalsbesökare i de flesta avseenden har en betydligt mer tillåtande attityd till alkohol än allmänheten i stort, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Alkoholfrågor i Almedalen där beslutsfattare, opinionsbildare och organisationer träffas har uppmärksammats mer senare år, exempelvis om serveringstillstånd, mingel med rosévin och utbud av alkoholfria alternativ.

Annonser