Tal, priser och folknyktra fester

Bjud inte ungdomar på alkohol. Stoppa trafikdöden. Några utspel som gjordes under Folknykterhetens dag. Dessutom delades utmärkelser ut till skådespelaren William Spetz och Tony Fahlqvist, restaurangchef i Söderhamn.

Skådespelaren William Spetz från Umeå, som bland annat startat en populär videoblogg, webbserien Willams lista, fick ta emot priset Junis Kompis av barnorganisationen vid en ceremoni i Flunsåsparken i Göteborg i torsdags.

Unge Spetz fick priset för att han är en positiv förebild för både barn och vuxna. Och gör tydliga ställningstagande för ett alkohol- och narkotikafritt liv. Prispengarna på 20 000 kronor väljer han att skänka till organisationen Sightsavers.

Tony Fahlqvist, årets Soberhjälte, prisad av Anna Carlstedt. Foto: IOGT-NTO
Tony Fahlqvist, årets Soberhjälte, prisad av Anna Carlstedt. Foto: IOGT-NTO

Samtidigt vid gamla ordenshuset på Skansen i Stockholm presenterades årets Soberhjälte. Tony Fahlqvist är restaurangchef i Söderhamn och lyfter fram alkoholfria drinkar. Vid skolavslutningen 13 juni kommer krogen bara att servera alkoholfritt och har utmanat andra krögare att göra detsamma.

– Tony är Årets Soberhjälte för att han är en person som bryter normer och visar att alkoholfritt både behövs och efterfrågas. Genom sin roll som restaurangchef på Eat & Meet har Söderhamnsborna fått ett uteställe där alkoholfritt innebär mer än cola eller vatten. Att beställa alkoholfritt där ger valmöjligheter som många andra runt om i landet saknar, läste Anna Carlstedt, förbundsordförande i IOGT-NTO, ur motiveringen.

I Nora och Askersund på Folknykterhetens dag så framförde Blå Bandets ordförande Lasse Reuterberg budskapet ”Ingen alkohol före 18”. Debutåldern för alkohol är idag cirka 13 år, organisationen arbetar för att höja den till 18 år.

Lasse Reuterberg
Lasse Reuterberg

– Kommer vi dit så minskar riskfaktorer, de kanske inte blir nykterister, men dricker antagligen betydligt mindre mängder samtidigt som föräldrar mår bättre med minskad oro. Vuxna ska aldrig någonsin bjuda på alkohol och inte heller acceptera att barn dricker, sade Lasse Reuterberg.

Anders Andersson
Anders Andersson

Vid Sommarhemmet Sundet vid Lagan så lyfte riksdagsledamoten Anders Andersson (KD) fram att alkohol och trafik inte hör ihop.
– Men det finns tyvärr en lucka i lagstiftningen som ger upphov till många funderingar och frågor. Gång på gång kan vi läsa i media att en person kört rattfull men frias ändå. Det som fattas enligt min mening för att ändra på detta är en tydlig lagstiftning om eftersupning, sade han.

Flera tusen människor deltog i möten och fester runt hela landet. Folknykterhetens dag (vid Kristi himmelsfärds dag) har firats sedan 1925, senare år har den utsträckt till hela veckan.

Annonser