Fest under Folknykterhetens vecka

Folknykterhetens vecka har startat med grillning och tema ”Fest för alla” runt landet. Men även politikerutfrågningar om alkoholpolitik.

I IOGT-NTO:s hus KlaraSödra i Stockholm grillas måndag kväll partirepresentanter – om alkoholskatt, servering och alkoholreklam.
– Jag tror inte att folk är trötta på politik efter EU-valet, tvärtom så börjar nu uppladdning av nästa valrörelse inför riksdagsvalet, säger Oskar Jalkevik, distriktsordförande i Stockholm, till Drugnews.

Allmänhet och organiserade nykterister inbjuds också till ett tiotal grillfester i länet på fredag, från Väddö till Södertälje. Och vid ordenshuset på Skansen talar IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt på torsdag. Medan vice ordförande Andrine Winter reser längs Norrlandskusten och talar på flera möten.

Det är IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund som firar ihop med människor landet runt i veckan och det är i år mer distrikten och föreningar som arrangerar. Folknykterhetens vecka har ordnats sedan 2003 och Folknykterhetens dag (på torsdag) har firats sedan 1925.

– Att fira Folknykterhetens vecka är ett sätt att skapa fler alkoholfria mötesplatser. Som det ser ut idag kryper alkoholnormen in vid allt fler tillfällen och platser. Så den här typen av aktiviteter är ett vattenhål som många vill ha och som samtidigt hjälper till att bryta normen, säger Malin Thorsson, ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund.

Även andra organisationer ordnar möten och tillställningar under veckan 26 maj – 1 juni.

Annonser